Witam wszystkich!
Mam ogromny problem z nagrywarką. Jak tylko włożę płytkę do napędu wyłącza mi się komputer. Czy wie ktoś jaka może być tego przyczyna ? Proszę pomóżcie!
Witam wszystkich!
Mam ogromny problem z nagrywarką. Jak tylko włożę płytkę do napędu wyłącza mi się komputer. Czy wie ktoś jaka może być tego przyczyna ? Proszę pomóżcie!
Sprawdź na innym kablu sygnałowym oraz zobacz, jakie Masz napięcia z zasilacza (miernik, bios, program everest).
Czy Masz wtedy bluescreena? Jeżeli tak to go odczytaj: Klik
Nie znam się na komputerach, ale kolega podłączał go pod inną taśmę i nic to nie pomogło. Dodam ,że u niego na komputerze wszystko gra.
Ja miałem resety podczas procesu rozpoczęcia nagrywania (nagrywarka Samsung ATA). Oddałem do serwisu na gwarancji, napisali - Aktualizacja Firmware. Jeszcze nie wiem czy pomogło bo dopiero dzisiaj będę ją montował.
W dniu 30.06.2008 , o godzinie 14:26 został dopisany post przez Matek84
No to może zasilacz nie daje rady skoro u kumpla wszystko fryka jak trza.
Zobacz, czy nagrywarka chodzi bez systemu na Twoim kompie? Wkładasz instalkę windows i uruchamiasz z niej system.
niestety mój komp nie jest już na gwarancji. To co mam zrobić? gdzie szukać tego zasilacza? a może lepiej oddać do naprawy?
Poproś o zasilacz od kumpla - niech ci pożyczy. Ale najpierw zastosuj to co napisał cosik_ktosik
nie mam możliwości włożenia instalki bo od azu wyłącza mi się komputer, chyba ,ze chodzi o coś innego.
Ale sprecyzuj jeszcze w jakim momencie następuje reset. Czy po zamknięciu tacki, czy po rozpoczęciu nagrywania czy jeszcze inaczej.
przy zamknięciu szufladki
A możesz włożyć płytę, zaraz po starcie komputera, czyli nie w windowsie? Podaj odczyt napięć biosa.
w ustawieniach sprawdzałam ale jest napisane,ze to urządzenie działa poprawnie
Włóż płytę podczas uruchamiania się kompa - tak jakbyś miał zainstalować system na nowo (ustaw wcześniej bootowanie z CD/DVD w BIOSie)
Jak poprosi o naciśnięcie czegokolwiek to naciskasz i sprawdzasz czy leci instalka winy, jak poleci tzn że system ma jakiś syf.
W dniu 30.06.2008 , o godzinie 14:35 został dopisany post przez Matek84
Jak przy zamknięci szufladki to mi to wygląda na zasilacz. Podstaw zasiłkę od kumpla i zobacz czy ruszy.
szczerze to myślałam ,że może jakieś zwarcie się robi i wystarczy coś wymienić, ale skoro mówisz o takich możliwościach, to chyba będę zmuszona zawieść kompa do kogoś kto się na tym zna. Bo ja sama nie zrobię nic. Ale dzięki.
To wygląda na zasilacz, dlatego chciałbym zobaczyć odczyt napięć. Dobrze jakbyś podała moc i markę zasilacza+konfigurację komputera.
Do biosu wchodzisz przez klawisz DEL przy starcie systemu, potem szukasz opcji PC Health Status. Podajesz odczyt z +5V +3.3V oraz +12V. Jeżeli się boisz tego to zainstaluj program everest: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& … ition+2.20
jak napiszesz mi jak mam to zrobić i skąd odczytać to spróbuję
W poprzednim poście Masz link do programu Everest, ściągnij go. W programie Komputer->czujnik. Odczytujesz to co podałem.
Pole Wartość
Właściwości czujnika
Typ czujnika ITE IT8712F (ISA 290h)
Temperatury
Płyta główna 37 °C (99 °F)
Procesor 40 °C (104 °F)
WDC WD800JD-08LSA0 33 °C (91 °F)
Wentylatory
Procesor 3184 RPM
Wartości napięć
Napięcie rdzenia procesora 1.39 V
+2.5 V 2.51 V
+3.3 V 3.20 V
+5 V 4.54 V
+12 V 11.71 V
+5 V podczas wstrzymania pracy 4.81 V
Debug Info F 35 FF FF
Debug Info T 00 37 40
Debug Info V 57 9D C8 A9 B7 D4 B0 (77)
W dniu 30.06.2008 , o godzinie 14:47 został dopisany post przez Gallo
Nie wiem czy o to Ci chodziło?
4,75 V to minimum dla +5V, a zatem 4.54 V jest za mało. Możesz jeszcze sprawdzić inną wersją np Ultimate (jest dokładniejszy) lub w biosie, ale to na 99% zasilacz.
Czyli co mam teraz zrobić? kupić nowy zasilacz?