mam zamiar unowocześnić mój komputer i zawiasku z tym nasuwa się pytanie?
Mam komputer firmy NTT i system win xp czy po wymianie płyty głównej będę mógł dalej korzystać z tego xp
mam zamiar unowocześnić mój komputer i zawiasku z tym nasuwa się pytanie?
Mam komputer firmy NTT i system win xp czy po wymianie płyty głównej będę mógł dalej korzystać z tego xp
O ile mi wiadomo, NTT preinstaluje Windows na licencji OEM, a zatem bardzo w to wątpię
Jeżeli posiadasz wersję OEM to teoretycznie nie.
Praktycznie wygląda to inaczej ;), nie będę tu opisywał żadnych nielegalnych sztuczek :).
Posiadam windows XP home OEM, po pierwszej instalacji i wpisaniu klucza aktywacyjnego wszystko było ok, ale po zmianie kilku podzespołów i reinstalacji aktywacja była możliwa tylko przez telefon. Zadzwoniłem pod podany numer, odezwał się automat.
Automat zada ci kilka pytań odnośnie instalacji i systemu windows (na ilu komputerach jest zainstalowany i czy były wprowadzane zmiany w konfiguracji sprzętu) oczywiście odpowiedziałem że były wprowadzane zmiany (bodajże zmieniałem kartę graficzną i pamięc ram), automat podyktował mi nowy klucz aktywacyjny i wszystko teraz śmiga ;).
Robiłem tak kilka razy (4-5, dokładnie nie pamiętam) i za każdym razem działało.
Warunek to posiadanie płytki z owym systemem.
Pozdrawiam
Oczywiście wymiana karty graficznej, pamięci RAM, twardego dysku i procesora, nie powoduje utraty licencji OEM systemu Windows XP, oraz jego aktywacji ( co najwyżej będzie konieczna aktywacja telefoniczna)
Natomiast wymiana płyty głównej skutkuje utratę tejże licencji. I nic już wtedy nie pomoże posiadanie nawet oryginalnej płytki z system.
To proszę wytłumaczyć w jaki sposób ewentualna kontrola u użytkownika zweryfikuje, że to nie ta płyta główna ?, jak system został automatycznie ponownie poprawnie aktywowany na tym samym kluczu. Bo przyjmując taki tok myślenia, jeśli system OEM był aktywowany na innej płycie głównej, to nie powinien być już aktywowany automatycznie na nowej płycie głównej.
W tym wypadku nie byłoby takie trudne gdyż komputer jest filmy NTT, tak więc można sprawidzić jaką płytę dany model posiada.
Poza tym NTT dostarcza płyty instalacyjne dedykowane do konkretnych zestawów, więc całkiem możliwe że instalacja na innym MOBO nie będzie wcale możliwa
OK, ale załóżmy, że problem dotyczy systemu OEM kupionego normalnie w sklepie.
W tym wątku owe założenie będzie off topem
Nie koniecznie off topem, ponieważ autor nie napisał, czy system także ma z NTT czy kupił sam.
Uważam że Microsoft naprawdę nie robi z tym żadnego problemu. Ważne że masz te licencje nie tak jak pewna część użytkowników pecetów.
Myślę że MS pomoże zadzwoń na infolinię i się dokładnie dowiedz. Ja miałem taką sytuację i po prostu podali nowy klucz.
Pytanie od miłej pani z Ms dla czego była spowodowana reinstalacja? Zmiana części w komputerze. Okey podałem jej kilka numerków z pudełka i naklejki.
Dostałem nowy kluczyk i śmiga Gorzej z COA bo chyba muszę zakupić nowy od MS niech przyślą ale z tym mam czas.
Dementuję.
4 lata temu znajomy kupił PC złożonego przez NTT. Do zestawu dołączona była płyta z instalatorem systemu Windows, podpisana również przez NTT. Za jej pomocą zainstalowałem xp na notebooku acer. Zarówno instalacja jak i aktywacja przy użyciu klucza z naklejki umieszczonej na laptopie przebiegły bezproblemowo.
Być może ostatnio się to zmieniło, ale w czasach świetności Windows XP z dodatkiem SP2, NTT dostarczał nośniki autonomiczne (nie dedykowane).
CzajAn , uciąłeś ważną część posta użytkownika fiesta , on pisze że możliwe że nie da sie zainstalować na innej płycie głównej, dedykowany czyli przystosowany do komputerów NTT… a nie że nie da się go zainstalować na innym sprzęcie… poza tym to co ty zrobiłeś to piractwo, bo nie wolno instalować systemu OEM na innej maszynie a tym bardziej innej niż firmy NTT w omawianym przypadku.
Uciąłem, ponieważ ta “ważna” część posta nie jest sprzeczna z rzeczywistością przeze mnie zweryfikowaną (w przeciwieństwie do części zacytowanej).
Akurat tak się składa, że w notebooku acer znajduje się identyczna licencja OEM, na ten sam produkt (xp home sp2), w tej samej wersji językowej (polski), jest naklejka licencyjna, pisałem przecież o tym:
Dodam, że w zainstalowanym systemie nie ma żadnych znaków brandowania NTT, widocznych nieraz w oknie właściwości “Mój komputer”. Gdzie jeszcze ewentualnie szukać?
Przypominam jeszcze raz, że jest to cd-rom sprzed 4 lat, więc od tego czasu mogło się sporo zmienić.