Ponowna instalacja visty

mam laptopa na ktorym byl zainstalowany system windows home basic.z pewnych wzgledow na jego miejsce mam wgranegoxp.teraz chce wrocic do visty,jednoczesnie usuwajac xp.co mam zrobic.mam dysk podzielony na dwie partycje .na c mam xp,a na d inne wlasne programy ktorych nie chcialbym utracic.prosze o dobra pomoc jak to zrobic.mam do visty recowery i sterowniki na plytach .dostalem je razem z komputerem.czy moge dolozyc pamiec do komputera,teraz jest1G.mam taka mozliwosc.jaka dobrac pamiec.

Wykonaj instalację Visty jako aktualizację obecnego systemu.

Inaczej utracisz programy (nie foldery z nimi, tylko informacje w rejestrze).

tak,tylko jestem laikiem komputerowym a xp jest programem-no wiesz.chcialbym to zrobic porzadnie nawet gdybym musial przegrac programy na plyte

Wkładasz płytę instalacyjną Visty i wybierasz typ instalacji - Uatualnienie.

Proszę używać polskich znaków, opcja edytuj i popraw.JNJN

niestety z płyty recovery nie zainstalujesz visty jako aktualizację - jak sama nazwa wskazuje (w odróżnieniu od płyty instalacyjnej) będziesz miał czyste okna prosto z fabryki

tak więc na pewno zainstalowane programy (nawet na innym dysku/partycji) w 98% nie będą działać - bo potrzebują wpisów w rejestrze, zarejestrowanych własnych bibliotek, itd, itp…

i jeszcze jedno - w zależności od sposobu przygotowania płyty recovery możesz mieć możliwość wyczyszczenia tylko jednej partycji i tam będzie system lub skasowania całego dysku i przywrócenia do stanu fabrycznego - czasem występuje tylko druga opcja

tak czy inaczej na wszelki wypadek i/lub z konieczności (bo innej opcji nie będzie) zrób kopię zapasową swoich danych (tych najważniejszych najlepiej nawet dwa razy)

czyli instalacja prosto z obrazu zapisanego na plycie komputera.ale jak go uruchomic