(Ponowna) Instalacja VisualStudio 2010 Pro beta 2


(Bartoszlenar) #1

Pracuje sobie nad pewnym projektem, mam już ładne trochę kodu, aż tu nagle podczas kompilacji VS2010 beta2 zawiesza się.

Nic to - myślę- zdarza się, należy uruchomić od nowa. Tak też robię, ale splash screen po 10 minutach czekania nie znika, IDE się nie pojawia.

Klikam prawym przyciskiem w ikonkę na pasku zadań (Windows 7), mam tam na liście jeszcze pojedyncze pliki z kodem, niedowiązane do żadnego projektu. Kiedy je wybiorę, środowisko włącza się i mogę edytować pliki. Natomiast przy próbie stworzenia nowego czy otwarcia już istniejącego projektu- znowu zwis.

Po kilku restartach i próbach zakończonych niepowodzeniem, montuje obraz ISO i wybieram opcję Repair. Wszystko pięknie ładnie, aż dochodzi do ostatniego stadium, nie pamiętam dokładnie co to było, ale chyba Microsoft Visual Studio 2010 Beta 2 - ENU. Pokazuje się błąd, instalacja zakończona niepowodzeniem itp. No ale część rzeczy jednak zdąrzyła się naprawić, więc odpalam VS. Niestety dalej to samo.

A więc deinstalacja (wszystko bez błędów), a później instalacja od nowa, która tym razem kończy już na pierwszym napotkanym składniku. Tzn nawet go nie rozpoczyna.

Instalacja kończy się takim monitem:

vserror.th.png

oraz standardowym okienkiem z błędem, iż VS2010 beta 2 has encountered a problem during setup. po kliknięciu na "Pokaż więcej szczegółów" pokazuje się:

Podpis problemu:

  Nazwa zdarzenia problemu:	VSSetup

  Podpis problemu: 01:	Microsoft Visual Studio 2010 Professional Beta 2 - ENU

  Podpis problemu: 02:	10.0.21006.01

  Podpis problemu: 03:	10.0.21006.1

  Podpis problemu: 04:	1

  Podpis problemu: 05:	GFN_MID Chained VC 90 Runtime for x86

  Podpis problemu: 06:	Repair_I_Interactive_Error

  Podpis problemu: 07:	0x0

  Podpis problemu: 08:	unknown

  Podpis problemu: 09:	unknown

  Wersja systemu operacyjnego:	6.1.7600.2.0.0.256.48

  Identyfikator ustawień regionalnych:	1045

Pod tym linkiem log z instalacji. Jest bardzo długaśny, ale być może osoba znająca się na rzeczy jakoś wyłuska istotne informacje. http://pastebin.com/m6bf60c7

Dodam, iż pracuję na Windows 7 Professional PL 32bit, C2D 2.5ghz, 3gbramu. Wszystkie sterowniki albo dostarczone z laptopem albo sciagniete nowsze wersje, wszystkie aktualizacje z microsoft update pobierane na bieżąco. Jak można się domyślić ze wstępu; VS2010beta 2 działał pięknie i ładnie aż do dzisiejszego dnia. Czasem się zawieszał to prawda, ale po restarcie systemu wszystko było w porządku. Dziś już jednak nie. Między czasie nic podejrzanego nie zostało wykonane w stylu skanowanie antyspiware, odkurzaczem, ccleanerem, defragmentatorem dysku itp. Owszem korzystam z tego typu aplikacji, ale ostatni raz było to tydzień temu. Przez ten czas VS2010 miałem uruchomione niemal codziennie i problemy były tak jak zawsze; bardzo sporadyczne.

Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki.