Ponowna instalacja Windows 7 HP OEM

Witam,

Ostatnio mój system (Windows 7 HP OEM) bardzo się spowolnił, chcę reinstalować mój system.

Czytałem, że można ponownie użyć mojego klucza, ale tylko dla tego komputera. Płyty żadnej nie mam. Sciągnę Windowsa 7 z torrentów i wpiszę mój klucz. Chcę się upewnić, czy na pewno jak sformatuje dysk C i wgram tam Windowsa oraz wpiszę tam ten klucz OEM to będzie legalnie?

Nie masz czasem laptopa i partycji recovery?

Mam, ale czy nie zostanie z tego jakiegoś syfu?

A z torentów to wiesz co ściągnąłeś, masz pewność ze nie ma tam “syfu”?

Najlepiej reinstaluj z recovery lub pożycz oryginalny nośnik od kogoś znajomego.

Nie wiem czy przypadkiem nie usunąłem tego recovery, no ale zobaczę i spróbuje przywrócić. W razie czego napisze.

Dodane 20.06.2012 (Śr) 22:26

Słuchajcie jeszcze jedno pytanie, czy jak tym przywrócę to wszystko powróci do stanu fabrycznego?

Oczywiście!

Poszukaj u znajomych czy ktoś nie ma wersji BOX, ewentualnie podaj ogłoszenie na jakimś forum, nawet zrobienie kopii płytki i wysłanie pocztą nie było by do końca nielegalne. Ja niestety posiadam wersje prof z MSDNAA, wersji HP nie można pobrać z tamtąd.

Ja bym próbował go ratować…

1. Zainstaluj sobie TuneUp Utilities (trial), CCleaner.

2. Wyłącz niepotrzebne rzeczy: jeśli masz antywirusa - wyłącz usługę Windows Defender, jeśli masz firewalla - wyłącz Zaporę Systemu Windows.

Moim zdaniem przywracanie systemy zwane w Win7 Ochroną Systemu również jest zbędne…

1. Zadeklaruj plik wymiany poza C: i zrestartuj kompa.

2. Przemiel system CCleanerem, a później TU. Puść gruntowną defragmentację w TU.

3. Odinstaluj TU. Jego usługa rezydentna bardziej szkodzi niż pomaga.

4. Ustaw ponownie plik wymiany na C: i ponownie zrestartuj kompa.

Powinno pomóc i daj znać jak poszło. Jak coś to pisz…

Dodatkowo polecam - używać przeglądarki portable zainstalowaną POZA C: - Comodo Dragon (bardziej dopracowany Chrome) lub Opera. Nie będziesz zaśmiecał plikami tymczasowymi dysku :slight_smile:

Trochę lepiej, ale dalej powoli :frowning: