System przy próbie wyłączenia zawiesza się na czarnym ekranie. Podobnie wygląda sprawa z ponownym uruchomieniem systemu. Ekran laptopa pozostaję pusty a dioda zasilania wskazuję, że sprzęt jest dalej włączony. Tylko twardy reset/wyłączenie laptopa pomaga.
Wszystko oprócz tego działa bez zarzutu.
System jest zainstalowany na “no name” SSD.
Poproszę o wskazówki, które logi przejrzeć pod kątem błędów.
Masz UEFI? Pokazuje Ci się logo producenta komputera, gdy go wyłączasz? Naciskałeś np. esc, gdy zawisł, by przejrzeć na czym stoi (lub jaki błąd wyświetla)?
Pytasz, a nie podałeś żadnych konkretów. Co to za laptop? Nawet platformy - Intel, czy AMD.
Przy niektórych laptopowych Intalach trzeba wyłączyć Intel IOMMU dodając do parametrów kernala w GRUB: intel_iommu=off jak masz kernel starszy niż 5.8.2, ponieważ jest bug: https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=206571
Sprawdź logi: journalctl -b-1 --output=with-unit > logfile.txt
//jak sprawdzasz to zobacz od końca loga najlepiej
Jeżeli zatrzymuje się na czymś to zwykle unit ma 90-120 sekund na zakończenie, po czym jest wyłączany z wymuszeniem.
Możesz też przy wyłączaniu nacisnąć ESC i zobaczyć na jakim etapie zatrzymuje się.
@nintyfan@Domker Faktycznie, za mało informacji podałem. Stary laptop Acer z Intelem na pokładzie Mint 19.3 z XFCE, kernel 5.4.0.48, tylko Linux jest zainstalowany na dysku, BIOS w trybie Legacy.
Przy restarcie lub wyłączeniu pojawia się na chwile logo Mint a po tym cały czas czarny ekran. Te same objawy jeśli spróbuje w terminalu restartu lub wyłączenia sytemu.
Gdzie dokładnie intel_iommu=off mam dodać?
ESC nie pomógł a w zasadzie zobaczyłem kilkadziesiąt linii tekstu (przez około 2 secundy) i po tym logo Mint i czarny ekran.
PS
Spróbowałem aktualizacji do najnowszego wydania i co ciekawe laptop wyłącza się bez problemu. Niestety restart kończy się objawami jakie opisałem wcześniej.