Ponowny powrót z Windows 7 na Windows 8

Witam,

ja mam pytanie dotyczące legalności. 3 miesiące temu kupiłem laptopa firmy SAMSUNG z systemem Windows 8. 

Ten system wtedy mi się kompletnie nie spodobał,więc dokonałem zakupu Windowsa 7 i na nim obecnie pracuję.

Teraz chciałbym wrócić do Windows 8 ale jest pewien problem… usunąłem całkowicie i świadomie partycje systemowe

wraz z recovery gdzie była partycja z systemem Windows 8. Nie lubię mieć kilku partycji w komputerze,więc mam jedną 

główną partycja ntfs gdzie zainstalowałem Windows 7. 

Pytanie: jeśli ściągnę z sieci np. torrent obraz .iso systemu Windows 8 to będzie to legalne? użyję oczywiście klucza, który jak się domyślam jest na spodzie laptopa. Z góry dziękuję za odpowiedź

Nie wiem czy pobranie obrazu ISO będzie legalne w taki sposób, ale użycie oryginalnej płyty instalacyjnej jest oficjalną metodą na zrobienie czegoś takiego.

Prawdopodobnie klucz nie znajduje się jednak na spodzie laptopa, a za to automatycznie się sam “wpisze” podczas instalacji systemu (wzięty z BIOS-u/UEFI).

W Windows Store można pobrać Windows 8.1, jeśli można zrobić czystą instalację, to możesz wykorzystać swój klucz.

http://windows.microsoft.com/en-us/windows-8/upgrade-product-key-only

Możesz wykorzystać swój klucz, dodatkowo będzie opcja zrobienia .iso lub pena w czasie pobierania :slight_smile:

Z tego z moich własnych doświadczeń wynika, że nośnik instalacyjny może być dowolny, tyle że np. DELL czy Toshiba mają komputery z systemami brandowanymi przez siebie, są one lekko zmodyfikowane i np. jeśli masz laptop dell i przy kluczu jest napisane np. “Windows 7 Home Premium DELL OEM” to musisz posiadać płytę z systemem oem producenta. Ale nie wiem czy samsung i Win8 mają tą samą politykę. Ja bynajmniej przy reinstalacji systemu użyłem obrazu płyty z [CIACH], i system normalnie się aktywował z mojego klucza i wszystko działa. Ale zawsze możesz użyć Asystenta Aktualizacji Systemu Microsoft (czy jakoś tak), tylko nie wiem czy on nie działa tylko z systemami w wersji Upgrade Box

Proszę nie kierować użytkowników do serwisów z “podejrzaną” treścią.

rgabrysiak

Nie chodzi o to, żeby działało, tylko o to, żeby było legalnie, a żeby było legalnie chyba trzeba mieć dowód zakupu.

Przy okazji “bynajmniej” to nie “przynajmniej”.

No to dowód zakupu ma, kupił system z laptopem.