CPU: Core2Quad Q6600 + SilentiumPC Fortis HE1225 (nie polecam)
Mobo: Asus P5K-PL
RAM: Kingston 2x1GB
2 Dyski HDD
PSU: CHieftec 450W
GPU: Dziś HD2600XT - jutro GTX 460
Obudowa zalman Z1 (nie polecam)
Problem z moją obudową jest taki, że jest to dobra, solidna, ale i bardzo nieprzemyślana konstrukcja. Temperatura na procesorze i grafice bez obciążenia to +/- 50*C, a jeśli chodzi o temperatury pod obciążeniem… cóż… gdy w teście OCCT osiągnąłem 79*C na procku, przerwałem test
Poniżej zamieszczam zdjęcie na którym widać jak umieszczony jest cooler CPU - wchodzi tylko tak i NICZ NIE MORZNA ZROBICZ :<
Przestrzeń miedzy coolerem, a górną ścianką obudowy to 3,5cm. Wyciąg nie ma jak złapać tego ciepłego powietrza
Zamówiłem już dodatkowy wiatrak na przód: Gelid fn-fw12-slimb-15 (przez debilne umiejscowienie front panelu musi to być wiatrak typu “slim”, ale lepsze to niż nic)
Zamówiłem lepszą pastę termoprzewodzącą - może 2-3 stopnie uda się zbić
Ale domyślam się, że to nie wystarczy
Co jeszcze mogę zrobić, aby poprawić chłodzenie w tej obudowie?
Ten Cooler to raczej jest dobry ale zdecydowanie nie do tej obudowy, sama zaś obudowa to raczej pomylona konstrukcja (umieszczenie zasilacza na dole gdzie temperatura z niego będzie szła do góry jest raczej kiepskim wyjściem zwłaszcza że lepsze zasilacze ciągną powietrze z dołu a tu nie mają na to zbytnio miejsca).
Czy nie da się na tego coolera przekręcić o 90 stopni, jeśli nie to raczej nic tu nie zdziałasz i najlepszym wyjściem było by zmienić chłodzenie na takie które będzie lepiej pasować do tej obudowy.
Cooler do CPU jest bardzo dobry. Sam go posiadam i przy Phenomie II x4 955 BE podkręconym do 3,9 na full obciążeniu temperatury nie przekraczają 50 stopni. Twoim problemem jest obudowa, która uniemożliwia jego prawidłowy montaż.
To czy zmienić obudowę czy chłodzenie to już wybór zależy od upodobań kolegi, jeśli koledze bardzo zależy na wyglądzie to zmiana obudowy będzie pewnie kosztem porównywalnym do kosztu zmiany chłodzenia.
Ale jeśli koledze aż tak na wyglądzie nie zależy to faktycznie taniej będzie kupić używaną obudowę w dobrym stanie a jak uda się sprzedać obecną to nawet kolega może na tym zarobić.
PS: Skoro już o obudowie mowa to sam mam teraz zbędną mi obudowę Take.Me HIT w dobrym stanie która by dobrze współgrała z tym chłodzeniem (jak wszystkie obudowy z typowym układem wnętrza), zmieniałem w swoim kompie ostatnio tą obudowę na obudowę typu HTPC i mi została.
Jeśli kolega użył pasty dołączonej do tego coolera to raczej nie była ona zła i zmiana jej raczej nie wpłynie zbytnio na temperatury.
Bardziej już prawdopodobne że w wyniku niedokładnego montażu chłodzenia lub źle rozprowadzonej pasty ciepło z procka nie jest poprawnie odprowadzane ale wtedy nawet w spoczynku wentylator by chodził głośno (na wysokich obrotach) i raczej temperatura byłaby wyraźnie wyższa niż 50 stopni.
Wiem, że tak miał być, ale za pierwszym razem wsadzałem go razem z płytą główną i tak nie dało rady go wsadzić. Gdy zabierałem się za to drug raz, to zacząłem od montażu płyty, a dopiero potem wcisnąłem na siłę cooler (dziwie się,że nic nie uszkodziłem. Trochę pogiąłem górną blaszkę coolera, ale i tak już była powyginana od ciepła).