Witam. Poszukuję programu do automatycznej poprawy jakości wideo. Korzystałem już z paru programów, ale z reguły kończyło się to tylko zwiększonym rozmiarem, pogorszoną rozdzielczością. Aplikacja może być płatna, byle rzeczywiście poprawiała jakość wideo
Z doświadczenia wiem, że poprawa nic nie daje, wręcz pogarsza jakość. Natomiast zmniejszenie rozdzielczości np z uhd do hd to w miarę wygląda. Ale… próbowałeś wondershare converter video czy darmowy freemake converter ? Może handbrake ?
Próbowałem Cinema HD 4 i gdyby coś dawał byłby idealny, bo nie trzeba dużo kombinawać, wrzucasz liste filmów i ci konwertuje. Korzystałem jeszcze z Video Enhancer 2, ale darowałem sobie ten program, ponieważ słabo się znam na komputerach , a tam jednak trzeba coś poklikać, ustawić
Dla mnie tylko ma sens konwertowanie między formatami, a reszty nie ruszać, bo i tak to za bardzo nie polepszy jakości, a wręcz może pogorszyć. Np dvd na avi 720/1080p , to jest kaszana. Z bluray 4k lepiej skonwertować do jakiegoś formatu z 4k. Można pogorszyć jakość do full hd czy hd ready. Ale… nie o to chodzi. Ogólnie studia filmowe mają odpowiednie sprzęty i programy, a taki tyci Kowalski nic nie zrobi za dużo.
Czyli najlepiej udać się do firmy, która się tym lepiej zajmie ?
W jaki sposób chcesz poprawić jakość wideo?
Obrazu zapisanego cyfrowo w gorszej jakości nie jesteś w stanie poprawić do lepszego, tak jak z pliku mp3 128 kbps nie wyciągniesz 320 kbps. Te dane wskutek kompresji zostały już bezpowrotnie utracone.
Możesz jedynie “upiększyć” to wideo co nie równa się poprawie jakości.
Można. Ale jak Kowalski chce skonwertować, to lepiej zostawić oryginalne parametry audio-wideo, a np z płyty zgrać np do avi, hevc, mkv, etc. Nie ma sensu upiększać. Jedynie pozbycie się np Cinavia wiąże się z konwersją do gorszej jakości dźwięku.
Okej. Dzięki za pomoc !