Poprawa wydajności w laptopie Lenovo Z710

Cześć chciałbym się poradzić was czy mógłbym wycisnąć w bezpieczny sposób kilka % więcej mocy z mojego laptopa.

Laptop ma już około 1.5 roku jego cena wynosiła około 3.300 zł chciałbym uzyskać troszeczkę lepszą wydajność czy na poniższych podzespołach można w pewien sposób skonfigurować je aby ze sobą lepiej współgrały a także szybciej chodziły. Co do temperatur to większość podzespołów osiąga je od 35 do 45 w zależności od wykonywanej pracy. (Adobe,Corel) czasem gry

Najbardziej zależy mi na dysku co prawda jest to tylko hybryda i o ile odczyt jest wizualnie szybszy o zwykłego hdd to zapis jest na tym samym poziomie.

Więc:

System Operacyjny
 Windows 10 Home 64-bit

CPU
Intel Core i7 @ 2.50GHz

LINK

RAM
8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 798MHz (11-11-11-28)

Płyta Główna
LENOVO Durian 7A1 (U3E1)

Grafika
 Generic PnP Monitor (1600x900@60Hz)

Intel HD Graphics 4600 (Lenovo)

2047MBNVIDIA GeForce 840M (Lenovo)

Nośniki
 931GB Seagate ST1000LM014-SSHD-8GB (SATA)

LINK

Napędy Optyczne
 PLDS DVD-RW DU8A5SH

Sieć-WIFI

Wireless-N 7260

Koledzy czy ktoś z was wie jak w bezpieczny sposób można przyśpieszyć działanie tego laptopa ? Dodam że właśnie zrobiłem recover do stanu pierwotnego i zaktualizowałem system do Win 10 z Win 8.1

Zależy mi na 5-15% poprawy wydajności :stuck_out_tongue:

Wyłącz zbędne programy i usługi działające w tle

Ten krok zawsze robię :), są tylko te niezbędne czyli system i antywirus + te z których korzystam.

Mi bardziej zależy na sposobie konfiguracji zmianie parametrów itd :) 

Jeżeli nie korzystasz z napędu optycznego, to wywal go, wsadź w to miejsce kieszeń na HDD (ok. 50PLN), w nią ten dysk który masz w tej chwili, dokup normalnego SSDka i na nim postaw system (minus rozwiązania - portfel chudszy o kilka stówek).

WIN+R

TASKMGR.exe

OK

Liczba procesów wszystkich użytkowników ?

https://photos.google.com/share/AF1QipNBV-sWau-f_T1dGTlmpPHhYJJVJbwjrsKjbnGewgc9va9WsqOQHTy4xXktf-8s0Q/photo/AF1QipPaztgxW0bW6K55DkNGeHwyjLmZjrD2svL7GfbF?key=ZHBHN1ZNWjgwakU3Snk0NFFESzhYbWhGaTVxM3B3

Myślałem nad podobną opcją ale to będzie koszt około 300-500 zł. Ponadto jeżeli mam system na obecnym dysku “preinstalowany” to potrzebował bym znaleźć klucz i przerzucić go na nowy :slight_smile: ? A nie chcę w niego inwestować na razie.

Trochę dużo :stuck_out_tongue: chyba :P. Bo na 3 ss się mieszczą :) 

1

2

3

Klucza szukać nie musisz, jest zapisany w UEFI/EFI/BIOS na płycie głównej. Instalator pobierze go sobie podczas instalacji systemu. Problem możesz mieć tylko ze sterownikami, bo takiego bałaganu jak ma Lenovo to nie ma chyba nikt inny. Ostatnio przeinstalowywałem system - do części rzeczy nie działały nawet sterowniki z oficjalnej strony Lenovo.

SSD ? TAK !

http://www.x-kom.pl/p/223511-dysk-ssd-crucial-250gb-25-sata-ssd-mx200-7mm.html

Ale i tak prawdziwym problemem jest liczba procesów (indeksowanie , INTEL , NVIDIA itp. itd.) . 

Sterowniki :

C:\WINDOWS\SYSTEM32\DRIVERSTORE\ FILEREPOSITORY

Warto przed sformatowaniem dysku sobie skopiować ten folder , aby się nie “bujać” po internecie za sterownikami .

Rozumiem a czy jest na to jakiś konkretny sposób ?

WIN+R

SERVICES.msc

OK

Windows Search i Usługa modułu wyliczającego urządzenia przenośne

Tryb uruchomienia : Wyłączony

Odzyskiwanie :  Nie podejmuj żadnej akcji  x3

Zatrzymaj usługę

Zastosuj , OK

Usługi związane z INTEL-em i NVIDIĄ przestaw na : “Ręczny” .

Dzięki skorzystam z tych wskazówek i przetestuję czy coś mi to pomoże :) 

Optymalizacja WINDOWS pod kątem jego maksymalnej wydajności to bardziej skomplikowana sprawa . To co Ci napisałem to tylko jeden z bardzo wielu aspektów tej sprawy (Harmonogram zadań , auto-start , updatery , “śmieciowe” oprogramowanie itp. itd.) .