Cześć chciałbym się poradzić was czy mógłbym wycisnąć w bezpieczny sposób kilka % więcej mocy z mojego laptopa.
Laptop ma już około 1.5 roku jego cena wynosiła około 3.300 zł chciałbym uzyskać troszeczkę lepszą wydajność czy na poniższych podzespołach można w pewien sposób skonfigurować je aby ze sobą lepiej współgrały a także szybciej chodziły. Co do temperatur to większość podzespołów osiąga je od 35 do 45 w zależności od wykonywanej pracy. (Adobe,Corel) czasem gry
Najbardziej zależy mi na dysku co prawda jest to tylko hybryda i o ile odczyt jest wizualnie szybszy o zwykłego hdd to zapis jest na tym samym poziomie.
Koledzy czy ktoś z was wie jak w bezpieczny sposób można przyśpieszyć działanie tego laptopa ? Dodam że właśnie zrobiłem recover do stanu pierwotnego i zaktualizowałem system do Win 10 z Win 8.1
Jeżeli nie korzystasz z napędu optycznego, to wywal go, wsadź w to miejsce kieszeń na HDD (ok. 50PLN), w nią ten dysk który masz w tej chwili, dokup normalnego SSDka i na nim postaw system (minus rozwiązania - portfel chudszy o kilka stówek).
Myślałem nad podobną opcją ale to będzie koszt około 300-500 zł. Ponadto jeżeli mam system na obecnym dysku “preinstalowany” to potrzebował bym znaleźć klucz i przerzucić go na nowy ? A nie chcę w niego inwestować na razie.
Klucza szukać nie musisz, jest zapisany w UEFI/EFI/BIOS na płycie głównej. Instalator pobierze go sobie podczas instalacji systemu. Problem możesz mieć tylko ze sterownikami, bo takiego bałaganu jak ma Lenovo to nie ma chyba nikt inny. Ostatnio przeinstalowywałem system - do części rzeczy nie działały nawet sterowniki z oficjalnej strony Lenovo.
Optymalizacja WINDOWS pod kątem jego maksymalnej wydajności to bardziej skomplikowana sprawa . To co Ci napisałem to tylko jeden z bardzo wielu aspektów tej sprawy (Harmonogram zadań , auto-start , updatery , “śmieciowe” oprogramowanie itp. itd.) .