Poprawność działania sieci w takiej konfiguracji

Cześć.

Czy działanie sieci w dwoma podsieciami tj 2x 192.168.1.0 z różnymi bramami, podpiętymi do liveboxa, będzie okej? Pomijając już patową sytuacje, że są 2 takie same podsieci. Czy działanie internetu będzie stabilne?

Jeżeli mają być dwie podsieci, to planujesz dwie podsieci dać z tym samym adresem 192.168.1.0 ? Ogólnie nie zaleca się startowego IP 192.168.1.0. Jeszcze nie widziałem takiej sieci i nie stosuje się tego. Jedna podsieć 192.168.1.1, jeżeli ma być druga to 192.168.2.1.

No tak ja o tym wiem, ale tak zostało to kiedyś zrobione i tak jest. Zastanawiam się czy takie rozwiązanie może powodować problemy.

Ja do końca nie rozumiem - dwie podsieci 2 x 192.168.1.0/24 to jedna sieć 192.168.1.0/24 :wink:
Gatewayów w podsieci możesz mieć i 200, to tylko punkt dla routingu.

Tzn są podpięte 2 routery(2 linie) do liveboxa z podsiecia właśnie taką jaką przedstawiam, wiem że jest to dziwnie zrobione.

Dlatego chciałem się zapytać czy taka sieć będzie w ogóle działać poprawnie, bo od jakiegoś czasu są problemy.

Na pewno nie jest to zrobione do końca tak jak należy, no ale sieci nie są moja wiadoca strona dlatego pytam

Gdzie podpięte, co oznacza ‘dwie linie’. Tzn. że masz jak to spięte, po ethernecie? Livebox do liveboxa?

draw

Tak to wygląda

R1 i R2 to są po prostu zwykłe routery gdzie po WAN idzie do liveBoxa.

Według mnie to dwie osobne, odseparowane sieci i tyle.

Może, bo przy takiej konfiguracji w obu “podsieciach” możesz mieć węzeł o tym samym adresie IP.

wystarczy dać DHCP na pół pod każda podsieć :1-128 i 129 -255

Kanonicznie to powinny być wydzielone podsieci np. 192.168.1.0/22 (zamiast /24) - wówczas R1 i R2 nie będą przenosić zbędnego ruchu.