Poprawność W3C xhtml wpływ na wysz. google

Pozycjonuję moją stronę internetową i mam pytanie czy poprawność kodu W3C xhtml wpływ na wyszukiwarkę google?

PS Jak poprawić błędy, które znajdują się na moje stronie?

Szczerze wątpię. Pisałem kiedyś prostego crawlera i chciałem wykorzystać gotowy parser html. Biedak wywalał się na połowie stron, ze względu na różne błędy składniowe, koniec końców musiałem ręcznie htmla parsować. IMHO można założyć że jeśli nie wyślesz content type “application/xhtml+xml” to żaden robot nie będzie się interesował ewentualnymi błędami, w przeciwnym wypadku co najwyżej najbardziej gorliwy soft spróbuje walidacji i w przypadku jakiś błędów zignoruje dokument.

Jak poprawić błędy? No przecież każdy błąd jest opisany, i jest informacja jak to porpawić…

Moim zdaniem tak. Wiadomo że Twoja strona i tak znajdzie się w googlach ale poprawny kod na pewno to ułatwi i być może poprawi pozycję w wyszukiwarce

Ogólnie zdania są podzielone na ten temat. Google nigdy oficjalnie nie zaprzeczył ani nie potwierdził. W zasadzie to jest tajemnica ich algorytmu :slight_smile: Osobiście jestem zwolennikiem bezbłędnego kodu. Nawet jeśli Google nie bierze tego pod uwagę, to brak błędów w kodzie to inne korzyści :slight_smile:

Spróbuję poprawić ten kod, bo sądzę, że warto jednak. Dzięki za rady :smiley:

PS Ten validator W3C to mi parsing error wywala i nawet jak mam na początku to jest błąd, że niepotrzebnie kończę tagiem . Dziwny on jest :slight_smile:

Zapewne chodzi o logikę. Niektórzy nie zdają sobie sprawę, że pewnych elementów nie można zagnieżdżać w innych, a inne muszą być zagnieżdżone w pewnych. Daj linka do swojej strony i powiedz o który błąd konkretnie chodzi, to wspólnie coś poradzimy :slight_smile:

Zastanawiam się czy założyć nowy temat do tego. Moja strona to http://www.grudziadz.planetarium.pl Konkretnie chodzi o błąd: Line 29, Column 30: end tag for element “a” which is not open (W3C). Moglibyście mi także powiedzieć jak poprawić błędny kod ankiety free4web :?:

[/code]

Nie wiem, co tam robi ten ukośnik…