Tu właśnie jest problem, bo tych 3070 jest trochę i nie wiem czy dobierać pod firmę(MSI). Plus czy coś może zmniejszyć złotówkowa z podzespołu na rzecz czegoś lepszego. Myśle czy płyta głowa nie jest zbyt mocna(?)
Ja bym kupił w innym sklepie w lepszym wypadku rozbił zakup nawet na dwa sklepy jeśli chcesz naprawę kupić sensowny komputer w senswonej cenie.
Niestety to nie jest dobry czas żeby gdziekolwiek kupować komputer.
Be quiet tylko 3 lata gwarancji w innych sklepach znajdziesz Seasonica z ceryfikatem gold na 5-7 lat
Segate wymień na Toshibe , Hitachi lub WD
NVME nie wiem czy sens jest iść w tą nową technologie która jest niewypałem i kupić jakiś sensowniejszy SSD
Zamiast AIO - czyli kłamane budżetowe pseudo zestawienie wodne lepiej kupić wysokiej klasy chłodzenie powietrzem typu Noctua.
Ramy są ok chociaż ja bym kupił jednak z wyższymi Hz
Ogólnie to jest zły moment aby kupować komputer ceny poszły w górę i przez covida i teraz jeszze nawarstwia się świąteczny tryb janusza.i sklepy specjalnie podnoszą ceny by potem ciutke opuścić i wmawiać ludziom że to PROMOCJA…
Technologia jak technologia. Dziś 8gb pamięci grafy, jutro 500gb. Jakbyś mógł jakiś zestaw zaproponować. 6-7tys to taka kwota, która sobie przeznaczyłem. Zależy mi, żeby gry śmigały na maxa, bo w 4K jak będę chciał. To konsole ogarnę. Myślałem nad gtx 1660ti gamoni oc od msi, płytę wtedy mógłbym jakaś tańsza, zasilacz modułowy, dysk ssd właśnie nie wiem czy te m2 czy zwykły kwadracik wybrać
Tu masz film jak chodzi o prędkość NVME nad SSD
Tylko SSD nie przegrzewa sie tak szybk i mocno jak NVME i tu mogą być problemy
Tu masz to pokazane
Jeśli jednak chcesz jakiś nvme to celuj w Samsung Evo lub WD Black
z tych high end to bierz Viper lub gigabyte Aorus
Co do SSD z budżetowych to Crucial
Z drogich Samsung Pro
Ogólnie ciężko bede miał cokolwiek ci złożyć bo sklepy mało zatowarowane co miało być kupione to już poschodziło i zostały jakieś gnioty,opary w sklepach których nikt normalny nie kupi i to jeszcze dochodzi ten problem cen o którym wcześniej wspomniałem.
Nvme kupisz teraz praktycznie w cenach SSD wiec głupota byłoby się tak ograniczać. Jeśli chcesz zimniej to ustaw sobie limity transferów Ja mam najtańszego nvme 1TB za mniej niż 500zl i problemu nie widzę
No jest właśnie dla tego takie tanie widzisz ceny względem HDD a SSD się nie wyrównały nie kupisz za 600zł 4TB tylko góra 512-1TB w zależności od jakości/firmy SSD a HDD dysku.
Na papierze specyfikacja 3k-4k prędkości ma nvme względem ssd 500
a iops nvme ma w okolicach 800 tys kiedy ssd ma w okolicach 100k więc logicznie powinien być co najmniej 6x szybszy a 3/4 gier uruchamia o ćwierć sekundy szybciej - dla mnie to nie jest moc to jest pomiar błędu.