Chcę nauczyć się programować programy i takie tam. Jakie są najlepsze programy i poradniki dla początkujących.
A w jakim języku byś chciał zacząć naukę? Polecam język PASCAL
Jak na początek.
To co jest łatwe
No to kolega napisał…
Dokładnie. Jak na początek Pascal jest według mnie najlepszym wyborem… Uczy samego programowania, podstawowych aspektów z nim związanych, no i uczy myśleć jak programista Ściągnij sobie darmowe środowisko Free Pascal, wpisze sobie w google Kurs Pascal, i nic innego, tylko się uczyć
Ja zacząłem od c++ (można powiedzieć, że dalej zaczynam ) i nie narzekam ;D
Ja też polecam od razu uczuć się C++ - trudniejszy od Pascala, ale:
-
i tak będziesz się go musiał nauczyć, jeśli będziesz chciał pisać poważne, okienkowe aplikacje
-
jak zaczniesz się uczyć od razu C++ to składnia Ci się nie pomiesza. Np. operatory przypisania - w Pascalu jest nim
:=
natomiast w C++
=
Albo inftrukcja if - w Pascalu jest np. tak:
if a>b then begin
...
end;
a w C++:
if(a>b) {
...
}
Jak się przechodzi z jednego języka na drugi strasznie się to miesza. Dlatego polecam uczyć się od razu właściwego języka do pisania aplikacji, czyli C++.
Nie zgadzam się, może ma więcej różnych możliwości ale nie jest to utrudnienie.
Też się nie zgadzam, przeważnie piszę aplikacje okienkowe w Delphi i Kylixie, czyli obiektowy pascal.
Też nie prawda, najczęściej pisze w C++, Pascalu i Ruby nic się nie miesza.
A tu akurat się zgadzam, ale z innego powodu, jak zrozumiesz C++ to zrozumiesz każdy język, a jak nie zrozumiesz to i tak programować nie dasz rady.
Akurat z przestawieniem się z instrukcjami nie jest trudne szczególnie w tym przykładzie co pokazałeś ponieważ:
Begin zamieniasz na {
End na }
ucinasz jedno słowo,
i warunek wstawiasz w () koniec filozofii
Ale C++ jest bardziej powszechny, ilość znanych programów napisana w Delphi jest raczej statystycznie niewielka.
To jest kwestia czasowa, przypomnij sobie ile czasu istnieje C++ a ile Delphi. Co do powszechności to przecież właśnie z tym akurat się zgadzam, przeczytaj końcówkę postu który napisałem.
Ja także programy okienkowe piszę w Delphi xD I tu, drogi 13tySmok , się z tobą zgadzam
A tak poza tym wszystkim, to chyba lepiej jest znać kilka języków, tzn dajmy na to, że piszesz w jakiejś firmie cały czas w C++, a nagle dostaniesz zlecenie że masz napisać w Pascalu (to tylko przykład). I co w tedy zrobisz?