Defragmentować można dyski, jak i rejestr. Defragmentację rejestru powinniśmy przeprowadzać co kilka tygodni, co pozwoli na poprawienie, nawet w znaczny sposób “działalności” systemu operacyjnego.
Postępujemy tak:
A) “Wchodzimy” do trybu MS-DOS
B) Wpisujemy komendę: c:\scanreg/fix
*c - oznacza partycję na której znajduje się system operacyjny bo na niej najczęściej “stawia” się właśnie system. Oczywiście może to być inna partycja.
Cosik niedziala, moze cos zle wpisuje (raczej napewno cos zle wpisuje ) a wiec jak mam c:\> to co mam dalej wpisać? Sorki za takie glupie pytanie ale jakos niejaze
Rozumiem. Wiesz, ja się staram raczej pisać o wszelkiego rodzaju poradach dotyczących systemów Windows 98 oraz ME. gdyż na takich systemach je miałem okazję sprawdzić.
Pytam się, by sprawdzić, czy dobrze rozumuję: formatując rejestr, usuwamy z niego wszystkie klucze, tak? Niezależnie od tego, czy odnoszą się np. do zainstalowanego, czy też do nie istniejącego już na dysku programu?
Tym razem ja czegoś nie rozumiem. O ile wiem defragmentacja powoduje ułożenie programów w odpowiedniej kolejności, by się szybciej uruchamiały. Defragmentator nie usuwa błędnych wpisów. Najlepszym sposobem na defragmentację rejestru systemu w grupie dosowej jest polecenie scanreg/opt, a nie fix. Fix, znaczy napraw.
Programy, które poleciliście należą do grupy tzw. tweekerów.
Wg mnie najlepszym, bo jednym z najprostszych jest RegCleaner.
Co do XP, to nigdy nie robiłem tego typu operacji, ale napewno trzeba wejść w konsole odzyskiwania. wpisz help, to prawdopodobnie znajdziesz polecenie uruchamiające optymalizatora rejestru. Poza tym można spróbować pogrzebać w necie. Wiem, że gdzieś był Faq z wszystkimi poleceniami dla konsoli odzyskiwania wraz z opisem.
Witam. Otóż Bolo6 w zasadzie masz rację. Jednakże polecenie scanreg/fix wpływa również na działanie systemu Windows, poprzez “porządkowanie” i naprawę rejestru.
Polecenie scanreg/opt powoduje usunięcie niewykorzystanego miejsca w Rejestrze, co przyczyni się do jego optymalizacji.