Poraz SETNY.....DC++


(Komediantka) #1

Jestem w Neostradzie 512 i zainstalowałam dla sprawdzenia DC++.

Prawie wszystko skonfigurowałam, prócz trybów Ac lub Pas.

Mam modem więc zapewne jak słyszałam jestem active z wyłączeniem zapory internetu... tego jednak nie mogę zrobić bo się komputer zawiesza jak zaporka jest wyłączona. Czy DC działa z włączoną zaporą?

Szukałam na Google infornation na ten temat ale wszyscy piszą o tym jakby każdy wiedział...no ale ja nie wiem.

Zmęczyłam się szukaniem:)

Bardzo bym chciała abyście podali mi parę linków na konfigurację DC++

(w sposób bardzo prostacki), druga sprawa...

Jak mam sprawdzić swoje IP (w umowie z Neo IP nie znalazłam o tym mowy).

Sprawdzałam posty tutaj na forum i wiem (zapewne), że wam się na ten temat już chce ... no wiecie.

Z góry THX.


(Harry666) #2

masz od razu calą instrukcje , krok po kroku : http://www.thepesh.neostrada.pl/thepesh/dc.html


(Mztswk) #3

http://ip.boo.pl/


(Komediantka) #4

Ok...dzięki ale na tej stronce o konfiguracji znowu pominięty został tryb AC lub PAS... nie wiele...

Na drugiej stronce znalazłam IP ale nie wiem czy mam stałe?

Macie coś jeszcze w zanadrzu....

THX


(Harry666) #5

ta :

http://www.ists.pl/index.php/mkContent/ ... 2/FAQ,244/

:wink:


(Krzysiek21) #6

Neostrada nie ma stałego IP,a zreszta nie prosciej do DC++ w ustawieniach wpisac aktualnie ip które masz kliknac activ i po sprawie


(Komediantka) #7

a co z portem?


(Harry666) #8

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... light=hub* <----------

:lol:


(Krzysiek21) #9

portu nie musisz.

Też mam neo i portu nie wpisuje i jestem activ,odblokowane mam na routerze.

A apropo portów,w firewallu nie dasz rady odblokować??


(Komediantka) #10

hm...śmieszne.... nie wiem co to jest router...serio...

a co do firewall to jak wyłączam komp mi się zawiesza.... chyba padnę jak Neptek... wiesz nie zmieniałam portów w ustawieniach systemowego firewalla, nie chce nic skręcic.


(123448) #11

polecam wybranie pola passive. nie musisz wpisywać ani adresu ip ani portu. a jak nie będziesz mogła pobrać kogoś listy tj osoba ze stanem active obsługuje tylko pole osoby z passive i na odwót więc gdybyś miała passive byś mogła tylko pobierać listy osób którą są aktywne (większośc jest raczej aktywna) a gdybyś nie mogła pobrać od danego użytkownika tj oboje byście byli passive to zmień się na active wpisując tylko adres ip a pole portu pozostawiasz puste. restartujesz dc i jest dobrze :slight_smile:

co do zapór to jeżeli pozwoliłaś, przepuściłaś dc++ tzn że będzie ci funkcjonował bo firewall zaznaczył że jest to zaufana aplikacja.

możesz albo sprawdzić na stronie http://www.ip.boo.pl albo znaleść karteczke którą powinnaś dostać od dostawcy internetowego z wpisanymi wszystkimi polami jak właśnie ip, brame gateway, dns itd.


(Komediantka) #12

sory...haha....nic nie zrozumiałam co napisałeś...

ee...e...e... z tą zaporą... mam włączoną i jakoś nie świeci mi to dobrze!


(123448) #13

to może powiedz czego do teraz potrzebujesz w konfiguracji dc ++. może już wszystkie pola wypełniłaś? czy raczej żadnego i twój problem wciąż pozostaje na 1 poście jaki napisałaś :roll:


(Komediantka) #14

tak...masz racje...appearance... to też zagadka...

sprawa jest prosta... nie działa mi Activ ani Passive. Czy to przez zaporę czy źle skonfigurowany programik.

Znam swoje IP...to połowa sukcesu, jestem wdzięczna...ale no jak piszę, to połowa sukcesu.

Kombinuje jak koń pod górkę ale mam wrażenie że skombinuje, pomieszam w ustawieniach, w portach, UDC i innych...


(Krzysiek21) #15

Wpisz w ustaweniach DC++ w polu adres ip twoje aktulane ip,zaznacz pasiv i spórbuj pobrac od kogos liste.czy bedzie pasiv czy activ ten od kogo bierzesz liste to nie ma znaczenia musi pobrac bo beda activ mozesz sciagac od obu.

Jak bedziesz miec komunikat "czas łaczenia przekorczony" to znaczy to iz firewall przeszkadza,prawdopodobnie zablokowąłs DC++ wogóle.


(123448) #16

może pokaze ci kilka screenów z moich ustawień dc++ v 0.401

zakładka general

122230jt.th.png

downloads

132328hr.th.png

sharing

2223ee.th.png

inne opcje mam domyślne.


(Krzysiek21) #17

@komediantka;

Popatrz na pierwszy obrazek który Gregor10 wstawił,zaznacz opcje ACTIV i wpisz swój obecny aktulany ip który posiadasz czyli np 83.xxx.xxx.xxx

klikasz ok i spóbuj pobrac liste tak jak napisałem.

Jak sie nie uda to pozostaje ci tylko niestety zobaczyc,czy aby nie zablokowąłas DC w firewallu.


(Komediantka) #18

Macie łep na karku...

Mam passive, na początku to wystarcza... nie chcę grzebać w Firewallu (kiedyś tak zrobiłam jak kazano... dodałam w ustawieniach DC++, zapisałam porty, TCP czy coś takiego to mi net przestał chodzić)

Zatamuje sie na passive.

Miałes rację Krzysztofie z tym zablokowaniem Firewalla, blokuje.

Mam małe pytanko do ciebie: otóż masz gg... wysłałabym ci wiadomość.

Może byśmy się zgadali...


(123448) #19

sam miałem kiedyś z tym kłopot :wink: