Porównanie RAM i dysków PC a laptopowych

Zlot dinozaurów cholera… a @frytkabiala ma dzisiaj e-klasówkę i czeka, że jej podamy odpowiedzi na tacy :wink:

Interfejs MFM. Pamiętam takie dyski IBM co miały wielkość cegłówki i niesamowitą jak na ówczesne czasy pojemność 10MB :wink:

image

ps. i karta kontrolera do tego:

Jeszcze na ISA.
Pamiętam te złote czasy i jakie walki na tym interfejsie się toczyło.
Pamiętam jak za młodu popełniłem sporego babola wydając kilka tysięcy na pentiuma 120 i chcąc oszczędzić kupiłem kartę graficzną na ISA zamiast na PCI. Procesor wtedy jeden z najszybszych na świecie a z tą kartą grało się mniej więcej 8 kl/s :smiley: Po miesiącu przesiadłem się na S3 Virge na PCI i to był taki odlot we wydajności, że aż fotelem bujało. :smiley:

Różnią się wyłącznie budową (są bardziej zminiaturyzowane) by mogły się zmieścić w mniejszej obudowie sprzętu mobilnego. Bo jeżeli chodzi o parametry to na dziś zarówno dyski mobilne i pamięci RAM osiągają ten sam poziom.

Do pytania 1 dorzuć odpowiedź różnica w stosowanym napięciu wyrażanym w V.
Do pytania 2 można dorzucić, że w laptopach nie stosuje się dysków o rozmiarze powyżej 2,5"

Fakt, można też zaznaczyć oczywistą oczywistość, że pobierają mniej energii gdyby belfer potrzebował takie szczegóły. :wink:

Przecież to ten smaczek co daje 5, a nie 4 :smiley:

… a po usb? W pytaniu było dysk do laptopa, nie dysk w laptopie. :slight_smile:

Podaj odpowiedź: iloscią czasu i stopniem skomplikowania montażu, któr jest widoczny w ilości śrub montazowych niezbędnych do odkręcenia. W przypadku desktoa są to zwykle 2 do panelu bocznego, w laptopie około 8-10. :slight_smile:

Dyski przenośne są przenośne, a nieprzenośne nieprzenośne.
Pamięć przenośna jest przenośna, a nieprzenośna nieprzenośna.

Mam nadzieje, że rozwiałem wątpliwości w tej kwestii.

P.S. Kurde, co za debil daje takie zdania dzieciakom? Prawdopodobnie dalej podręcznik z 1998 roku z aktualizacją do 2020 lecz bez zmian, bo po co. Komputer to komputer.

W czsach IBM XT nie było jeszcze PCI :slight_smile: Pamiętam jak udało mi się kupić uszkodzony dysk twardy MFM 10MB (taką cegłę jak na zdjęciu). Razem z kolegą rozkręciliśmy go i ucięliśmy uszkodzoną głowicę. Wyszedł z tego sprawny dysk o pojemności 5MB :wink: