1 Czym się różni pamięć do komputera przenośnego od pamięci do zwykłego PC?
2 Czym się różni dysk do komputera przenośnego od dysku do zwykłego PC?
Jutro informatyka w e-szkole?
Przenośne można przenosić a zwykłe…
Wikipedia prawdę powie.
- Rozmiarem (fizycznym), szybkości, maksymalną pojemnością kości (ze względu na rozmiar)
- Kiedyś - tak samo jak w pkt 1. Obecnie w zasadzie niczym (NVMe SSD).
W laptopach - szczególnie tych mniejszych lub Apple - pamięć może być wlutowana w płytę główną. W desktopach to raczej niespotykane.
To jest proste pytanie ale z drugiej strony nie koniecznie takie oczywiste.
Bo pamięć przenośna to zwykle pendrive pod usb m.in i nadają sie tu i tu co najwyżej można kupić takie co mają lepszą obudowe z zatyczką na usb aby sie nie zachlapał.
Dyski do kompa stacjonarnego jest taki sam jak przenośny tylko przenośne czasem są po prostu włożone w drugą obudowę które mają wmontowany adapter usb…
Ale w praktyce jeśli mowa o HDD to oba dyski powinny leżeć prawidłowo w bezruchu postawione równo na powierzchni prostej. Aby głowicy nie zajechać, i nie należy nimi ruszać podczas pracy.
Na sprawdziane pewnie będzie odpowiedz taka że przenośne są bardziej zabezpieczone i zrobione z myślą przenoszenia/ciągłego transportowania. Jak sama nazwa mówi.
Pewien jesteś? Nie wydaje mi się. Co najwyżej laptopy mają czujniki upadku które wyłączają dyski. Są one po prostu mniejsze i (zazwyczaj) wolniejsze. Tyle.
Obecnie to bez znaczenia, bo dyski talerzowe to jedynie do magazynów danych (serwerów) i NASów.
Nie chodzi o pamięci przenośne, tylko “do komputerów przenośnych” (czyt. laptopów).
No dla mnie to tez te liche obudowy, ale jednak są, i lepsze to niż taki łysy dysk HDD z kontrolerem na wierzchu przynajmniej niektóry są zakryte. i przy mniejszej mżawce nic sie dyskowi nie stanie co innego trzymanie takiego dysku zwykłego na stole
Jeszcze raz, tu nie chodzi o dyski przenośne, tylko takie do laptopów. Zresztą obudowy to najczęściej po prostu kawałek plastiku z kontrolerem SATA<->USB. W środku są zwykłe dyski 5,25’’
edit:
Chodzi oczywiście o 2,5’’
no dokładnie jak napisałem
No takich to ja szczerze mówiąc nie widziałem. A trochę już żyję na tym świecie
Taki młody jesteś?
Przemyśl to chłopaku jeszcze raz…
Nie ma nad czym myśleć
To mi pokaż HDD 5.25 cala
Ja widzę ten błąd Nie spinaj się
ad 1) Nie różnią się, to są takie same pamięci. Różnice mogą występować w fizycznej konstrukcji modułów.
ad 2) Nie różnią się, to są takie same dyski. Różnice mogą występować w fizycznej konstrukcji modułów lub obudów.
Coś, czego (osobiście) nie widziałem
@anon17641694 ; @anon741072 oj dzieciaki dzieciaki , w owych zamierzchłych czasach kiedy na świecie rządził MS-DOS 2.0 był taki dysk 5,25’ i miał nawet 20 MB pojemności. Popularnie nazywany Winchester.