Porównanie RAM i dysków PC a laptopowych

1 Czym się różni pamięć do komputera przenośnego od pamięci do zwykłego PC?
2 Czym się różni dysk do komputera przenośnego od dysku do zwykłego PC?

Jutro informatyka w e-szkole?

Przenośne można przenosić a zwykłe… :scream:

Wikipedia prawdę powie.

1. Rozmiarem (fizycznym), szybkości, maksymalną pojemnością kości (ze względu na rozmiar)
  2. Kiedyś - tak samo jak w pkt 1. Obecnie w zasadzie niczym (NVMe SSD).

W laptopach - szczególnie tych mniejszych lub Apple - pamięć może być wlutowana w płytę główną. W desktopach to raczej niespotykane.

To jest proste pytanie ale z drugiej strony nie koniecznie takie oczywiste.

Bo pamięć przenośna to zwykle pendrive pod usb m.in i nadają sie tu i tu co najwyżej można kupić takie co mają lepszą obudowe z zatyczką na usb aby sie nie zachlapał.

Dyski do kompa stacjonarnego jest taki sam jak przenośny tylko przenośne czasem są po prostu włożone w drugą obudowę które mają wmontowany adapter usb…

Ale w praktyce jeśli mowa o HDD to oba dyski powinny leżeć prawidłowo w bezruchu postawione równo na powierzchni prostej. Aby głowicy nie zajechać, i nie należy nimi ruszać podczas pracy.

Na sprawdziane pewnie będzie odpowiedz taka że przenośne są bardziej zabezpieczone i zrobione z myślą przenoszenia/ciągłego transportowania. Jak sama nazwa mówi.

Pewien jesteś? Nie wydaje mi się. Co najwyżej laptopy mają czujniki upadku które wyłączają dyski. Są one po prostu mniejsze i (zazwyczaj) wolniejsze. Tyle.
Obecnie to bez znaczenia, bo dyski talerzowe to jedynie do magazynów danych (serwerów) i NASów.

Nie chodzi o pamięci przenośne, tylko “do komputerów przenośnych” (czyt. laptopów).

No dla mnie to tez te liche obudowy, ale jednak są, i lepsze to niż taki łysy dysk HDD z kontrolerem na wierzchu przynajmniej niektóry są zakryte. i przy mniejszej mżawce nic sie dyskowi nie stanie co innego trzymanie takiego dysku zwykłego na stole :smiley:

Jeszcze raz, tu nie chodzi o dyski przenośne, tylko takie do laptopów. Zresztą obudowy to najczęściej po prostu kawałek plastiku z kontrolerem SATA<->USB. W środku są zwykłe dyski 5,25’’

edit:
Chodzi oczywiście o 2,5’’

no dokładnie jak napisałem :slight_smile:

No takich to ja szczerze mówiąc nie widziałem. A trochę już żyję na tym świecie :wink:

Taki młody jesteś? :joy:
Obraz

Przemyśl to chłopaku jeszcze raz… :wink:

Nie ma nad czym myśleć :wink:

To mi pokaż HDD 5.25 cala :wink:

Ja widzę ten błąd :wink: Nie spinaj się :wink:

ad 1) Nie różnią się, to są takie same pamięci. Różnice mogą występować w fizycznej konstrukcji modułów.
ad 2) Nie różnią się, to są takie same dyski. Różnice mogą występować w fizycznej konstrukcji modułów lub obudów.

1 polubienie

Co jest na tym zdjątku?
https://pclab.pl/news62818.html

Coś, czego (osobiście) nie widziałem :wink:

@anon17641694 ; @anon741072 oj dzieciaki dzieciaki , w owych zamierzchłych czasach kiedy na świecie rządził MS-DOS 2.0 był taki dysk 5,25’ i miał nawet 20 MB pojemności. Popularnie nazywany Winchester.
220px-ST_225_20MB_drive_and_WDC_controller