Porównanie słuchawek przewodowych Marshall Major II i III

Kup nowe 60. 80 nie brzmią jakoś spektakularnie lepiej.

Ps. To są częściowo słuchawki otwarte. Czyli domownicy słuchają trochę z tobą.

No już prawie dwa lata jak sprzedałem AKG K550 mkII - przerwa zacna. (Ale sąsiedzi wymagają)
Nie kryję radości z zakupu Grado SR60x - jazz, blues, rock i nie tylko - witajcie na nowo!

Przecież fajny jest, np.Stanmore II i dość ładnie gra za tą cenę, tylko brać.

Proszę cię. Kupiłem sobie za chorą kasę stanmore, bo pasował mi wyglądem do kuchni. Ale dźwięk z tego to taka lepsza biedronka. To jest przyrząd do przygrywania w kuchni przy robieniu naleśników, nic więcej.

@wasabi1084 a co byś teraz kupił? Mówimy o takim budżecie.

Głośniki z BT? Pewnie nic, sam bym zrobił. Ładniejsze i o wiele lepsze. A jeśli miałbym coś polecić, to zakup miniaturowego wzmacniacza m-cz (Chińczycy teraz tłuką masowo naprawdę świetne konstrukcje, za grosze i w ładnych obudowach) a do tego jakieś małe głośniki w rodzaju Cambridge Audio SX-50, HECO Victa Prime 202 czy jak jest więcej kasy Klipsch Reference R-50M. Byłaby i jakość, i stereo.

1 polubienie

O nie! Nigdy więcej szumiących czy trzeszczących potencjometrów. Potrafi to zepsuć całą zabawę ze sluchania.

??? A co to ma wspólnego?

Od 40 lat montuje się średniej klasy sprzęcie enkodery a jak ma być górna półka to potencjometry które wytrzymują 20 lat kręcenia i nie zatrzeszczy.

Yamaha A-S301 - enkoder
Denon PMA-600NE - enkoder
Marantz PM6007 - enkoder
NAD C 316BEE V2 - enkoder
Cambridge Audio AXA35 - enkoder

Nawet tanie chińskie pipki mają enkodery:
FX-AUDIO FX-502SPRO

Lepy LP-2020A - 80zł ← tu bym uważał, spotyka się wersje z różną elektroniką.

Ja się przesiadłem z NADa 320 czy 316 ale w pierwszej wersji i niestety muszę przyznać że po roku czy dwóch potencjometr głośności zaczął szumieć!!! I tak mnie to zniechęciło do zabawy w audio że teraz brzęczy wspomniany Marshall i jestem zadowolony ale i tak stawiam na słuchawki Grado przy kompie

Ale to ładne:))

Marshall nie ma tej plątaniny kabli u mnie chyba to przemówiło za i to że jest zgrabne to!!!

To sobie psiknij.

Albo wymień, taki potencjometr kosztuje grosze i jest łatwy do wymiany.

Chińskie, miniaturowe wzmacniacze mają bardzo dobrej jakości potencjometry, np. takie zabawki.

Myślisz, że w Marshallu co siedzi?

Za późno z tą radą :hugs: ale jak coś zgrabnego mi się spodoba na biurko (retro z jakims podswietleniem) to czemu nie, może zacznę się rozglądać. Bo te dźwięki parowania itp. wydawane przez tego Marshalla irytują :stuck_out_tongue: i to bardzo.

Co bym się znał :sweat_smile: gra i wszystko ładnie skomponowane.

Nic dodać nic ująć - magiczne słuchawki, stylem i dżwiękiem zostaną ze mną na zawssze!!! A są solidne :slight_smile:

Kupiłem słuchawki AKG N60NC i jestem z nich bardzo zadowolony. Jest tylko mały problem ― otóż komputer nie wykrywa mi portu USB―C [przejściówka z mini―jacka 3,5 mm na USB―C], natomiast końcówkę mini―jacka 3,5 mm rozpoznaje. Wie ktoś dlaczego?

Jeśli komputer nie wykrywa portu USB-C po podłączeniu przejściówki, możliwe przyczyny to:

1. Brak obsługi analogowego audio przez USB-C – Niektóre przejściówki wymagają, aby komputer obsługiwał wyjście analogowe przez USB-C, czego większość PC i laptopów nie robi. Wtedy konieczna jest przejściówka z wbudowanym DAC (przetwornikiem cyfrowo-analogowym).
  2. Niekompatybilna przejściówka – Jeśli przejściówka jest pasywna (bez DAC-a), a komputer nie obsługuje analogowego dźwięku przez USB-C, to nie zadziała. Sprawdź specyfikację przejściówki – czy ma wbudowany DAC.
  3. Port USB-C w komputerze nie obsługuje dźwięku – Wiele portów USB-C w komputerach obsługuje tylko przesył danych i ładowanie, ale nie dźwięk. Sprawdź w specyfikacji komputera.
  4. Sterowniki – Jeśli przejściówka ma DAC, może wymagać sterowników. Spróbuj sprawdzić w Menedżerze urządzeń (Windows) lub dźwiękowych ustawieniach systemu.

Rozwiązanie:

• Sprawdź, czy przejściówka ma DAC (jeśli nie, warto kupić taką, np. adapter USB-C z wbudowanym przetwornikiem).
  • Podłącz przejściówkę do innego urządzenia (np. telefon z USB-C) i zobacz, czy działa.
  • Jeśli masz inny port audio w komputerze (np. zwykłe gniazdo mini-jack), lepiej podłączyć słuchawki bezpośrednio.

Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.