Pracuję na dokumentacjach technicznych w formacie pdf, często zdarzają się na nich rewizje i trzeba porównywać krok po kroku pdfa.
Macie może jakieś sprawdzone programy które by sobie z tym poradziły, mogą być nawet płatne.
Testowałem kilka porównywarek online ale nie sprawdzają się.
no diff może textowe ale graficzne jeszcze w takie sprawy sie nie bawiłem
Jedyne jakie wyjście mi przychodzi takie “Łopatologiczne”
to odpalić photoshopa i jeden projekt dać przezroczysty niższa tonacja koloru i nałożyć na to 2 szablon i sprawdzić tak na oko różnice…
-bump-
Zawsze każdy projekt możesz zapisać na innej warstwie, a na jeszcze kolejnej wykreślić same zaistniałe różnice.
Nie trzeba do takich rzeczy zaprzęgać Photoshopa za kilka tysiaków. Każdy program graficzny w którym można pracować na warstwach sobie z tym poradzi, choćby darmowy gimp
Jedna warstwa oryginał, druga warstwa poprawka, na drugiej warstwie menu warstwa/przezroczystość/kolor na alfę i wybiera biały i tyle
Ciężko powiedzieć, ale to nie jest trudne. Powalczysz jeden wieczór i załapiesz
Otwierasz pdf, wybierasz odpowiednią stronę i opcję, aby była wczytana jako warstwa, następnie kolejny plik tak samo i pamiętaj, żeby ustawić jednakowe rozdzielczości, najlepiej duże.
Jak już masz obie warstwy (po prawej stronie na dole jest lista warstw), to wybierasz tę drugą i tak jak pisałem wyżej. Menu warstwa / przezroczystość / kolor na alfę. Tutaj wybierasz biały kolor i ten znika z drugiej warstwy.
Teraz możesz narzędziem do przesuwania ustawić je tak, aby nachodziły na siebie idealnie, ewentualnie dostosować rozmiar.
I działasz
ps. Dodam jeszcze, że rysowanie kształtów jest troszkę… hmm wymaga więcej gimnastyki, bo to program do obróbki zdjęć. Jeśli chce coś zaznaczyć kołem, albo kwadratem, to wybieram zaznaczenie (kwadratowe, albo okrągłe), a następnie z menu zaznaczenie wybieram obramowanie, grubość w pikselach i ten obszar np. wypełniam kolorem, wycinam czy cokolwiek… No to może być upierdliwe i w innych programach może być łatwiejsze.
@Quassar To jest tutka do jakiejś starej wersji, gdzie jeszcze okna nie były zintegrowane i pokazuje sztuczki, które kompletnie nie są mu potrzebne do takiej prostej czynności.
No własnie o to pytał jak porównać nałożyć 2 obrazy na siebie,
Opcjonalne można jeszcze skopiować powyższe 2 warstwy do kolejnej 3 i je scalić i zaznaczyć widniejące na niej zmiany.
@anon741072
Jak Ci to mogę wysłać PW masz profil ukryty?
Kto jeszcze drukuje dokumentacje;), stół kreślarski - kiedy to było…
Teraz kilka monitorów i się działa;)