Porównywanie plików PDF

Witam,

Pracuję na dokumentacjach technicznych w formacie pdf, często zdarzają się na nich rewizje i trzeba porównywać krok po kroku pdfa.
Macie może jakieś sprawdzone programy które by sobie z tym poradziły, mogą być nawet płatne.
Testowałem kilka porównywarek online ale nie sprawdzają się.

Poniżej przykład takiej dokumentacji:

no diff może textowe ale graficzne jeszcze w takie sprawy sie nie bawiłem :confused:

Jedyne jakie wyjście mi przychodzi takie “Łopatologiczne”
to odpalić photoshopa i jeden projekt dać przezroczysty niższa tonacja koloru i nałożyć na to 2 szablon i sprawdzić tak na oko różnice…

-bump-
Zawsze każdy projekt możesz zapisać na innej warstwie, a na jeszcze kolejnej wykreślić same zaistniałe różnice.

1 polubienie

Nie trzeba do takich rzeczy zaprzęgać Photoshopa za kilka tysiaków. Każdy program graficzny w którym można pracować na warstwach sobie z tym poradzi, choćby darmowy gimp :wink:

Jedna warstwa oryginał, druga warstwa poprawka, na drugiej warstwie menu warstwa/przezroczystość/kolor na alfę i wybiera biały i tyle :wink:

1 polubienie

no dokładnie mi chodziło ogólnie o program graficzny

Znajdę gdzieś w sieci tutka jak się porównuje takie pliki, nigdy nie miałem do czynienia z programem graficznym?

1 polubienie

PhotoFiltre też powinien dać radę. Mały, darmowy, szybki.

1 polubienie

Ciężko powiedzieć, ale to nie jest trudne. Powalczysz jeden wieczór i załapiesz :wink:

Otwierasz pdf, wybierasz odpowiednią stronę i opcję, aby była wczytana jako warstwa, następnie kolejny plik tak samo i pamiętaj, żeby ustawić jednakowe rozdzielczości, najlepiej duże.
Jak już masz obie warstwy (po prawej stronie na dole jest lista warstw), to wybierasz tę drugą i tak jak pisałem wyżej. Menu warstwa / przezroczystość / kolor na alfę. Tutaj wybierasz biały kolor i ten znika z drugiej warstwy.
Teraz możesz narzędziem do przesuwania ustawić je tak, aby nachodziły na siebie idealnie, ewentualnie dostosować rozmiar.
I działasz :wink:
ps. Dodam jeszcze, że rysowanie kształtów jest troszkę… hmm wymaga więcej gimnastyki, bo to program do obróbki zdjęć. Jeśli chce coś zaznaczyć kołem, albo kwadratem, to wybieram zaznaczenie (kwadratowe, albo okrągłe), a następnie z menu zaznaczenie wybieram obramowanie, grubość w pikselach i ten obszar np. wypełniam kolorem, wycinam czy cokolwiek… No to może być upierdliwe i w innych programach może być łatwiejsze.

@Quassar To jest tutka do jakiejś starej wersji, gdzie jeszcze okna nie były zintegrowane i pokazuje sztuczki, które kompletnie nie są mu potrzebne do takiej prostej czynności.

No własnie o to pytał jak porównać nałożyć 2 obrazy na siebie,
Opcjonalne można jeszcze skopiować powyższe 2 warstwy do kolejnej 3 i je scalić i zaznaczyć widniejące na niej zmiany.

Byłby w stanie mi ktoś to testnąć jakbym przesłał 2 pdfy na priv, żeby tu nie wrzucać plików?

Wyślij, nudzi mi się :wink:

BTW. Czy takich rzeczy nie robi się na podświetlanym stole kreślarskim? :smiley:

@anon741072
Jak Ci to mogę wysłać PW masz profil ukryty?
Kto jeszcze drukuje dokumentacje;), stół kreślarski - kiedy to było…
Teraz kilka monitorów i się działa;)

W prawym górnym rogu ikona koperty / nowa wiadomość / w adresacie wpisujesz @pocolog :wink:

edit.
Dobra odtajniłem profil. Wyślij normalnie.

1 polubienie