Port nie chce się otworzyć


(gator996) #1

Witam.
Mam problem z otwarciem portu. Poczytałem instrukcje w necie i nie wiem dlaczego port nie chce się otworzyć. Wydaję mi się, że zrobiłem wszystko poprawnie. Niżej przedstawiam screeny z ustawień. Chciałbym zaznaczyć, że jestem kiepski w tych sprawach, więc proszę o tłumaczenie krok po kroku (jak dla debila :D). Proszę o pomoc.
Pozdrawiam

EDIT
Oczywiście chodzi mi o port który dodałem w ustawieniach, to jest 20595.

<screeny na imgur, ponieważ nie mogłem dodać więcej niż 1>


(jimasek) #2

Brak konkretów, co to za dostawca internetu, jaki masz router/modem, masz dostęp do publicznego IP w swojej usłudze, co to za usługa/serwer ma pracować na tym porcie?


(gator996) #3

Sorrki nie wiedziałem co mam napisać właśnie. Dostawcą internetu jest http://interblock.pl/ (siec internetowa działająca na terenie mojego miasta). Router TP-Link WR841N v9. Czy mam dostęp to nie wiem niestety. Odblokowanie tego portu jest mi potrzebne żebym mógł hostować gry w grze 0 A.D. Najlepsze jest to, że pogrzebałem w tych ustawieniach routera i próbowałem otworzyć ten port na własną rękę i działał przez jakieś 3-4 dni, a potem bez zmieniania niczego przestał działać :D. Proszę o pomoc chłopaki. Z góry dzięki.


(jimasek) #4

Co pokazuje zakładka Status TP-Lnka?


(gator996) #5

Kliknij w ten obrazek tam są wstawione screeny. link: htt…ps://imgur.com/a/TQtQ9


(jimasek) #6

Wygląda na publiczny adres IP. Czy twój komputer z którego hostujesz usługę ma cały czas adres 192.168.0.101 na który wykonałeś przekierowanie portu? Masz możliwość lokalnego sprawdzenia czy usług działa?


(mechanic) #7

może warto jeszcze dodać te porty w ‘port trigerring’ do tego ustawić statyczny adres ip, i może zmienić protokół, by korzystał nie tylko z udp, ale i z tcp


(jimasek) #8

Serwer wirtualny jest poprawną konfiguracją i nie trzeba nic ustawiać w port trigerring. Nawet nie polecam tego konfigurować bo nie ze wszystkimi usługami się dogaduje poprawnie.


(gator996) #9

W grze pisze aby ustawić tylko UDP. Z tym ip lokalnym to jest dziwna sprawa, ponieważ ipconfig pokazuje 192.168.0.101 a status w routerze 192.168.0.1 (próbowałem ustawiać obie opcje w ustawieniach przekierowania, z obiema nie działa). Nie wiem jak można sprawdzić czy usługa działa jimasek ale korzystałem z tych dwóch stronek http://www.canyouseeme.org/ i h…ttp://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/ i one pokazują, że przekierowanie nie działa.


(jimasek) #10

192.168.0.1 to adres routera - bramy internetowej.
Aby przekierowanie działało musi być aktywna usługa i nasłuchiwać na danym porcie. Oczywiście zakładam że to IP które masz na WAN-ie od dostawcy nie jest w żaden sposób blokowane na jego firewall-u.


(gator996) #11

Raczej nie, szczerze mówiąc to nie wiem czego to może nie działać. Wydaję mi się, że wszystko jest dobrze ustawione.


(jimasek) #12

Stawiam na problem z samą usługą na twoim komputerze lub firewall systemowy coś blokuje.