Witam , od pewnego czasu coś nawiedziło mój komputer ;(
tzn : Gdy podłączę modem (tu chodzi o modem neostrady) do portu USB po kilku sekundach od startu systemu komputer albo się restartuje albo zawiesza .
Gdy mam podłączone myszkę i klawiaturę wszystko jest ok . Próbowałem podłączyć inny modem , niestety dzieje się tak samo , bez względu do jakiego portu go podłączę. Czy może to być spowodowane błędami w rejestrze bo ostatnio coś tam grzebałem … ?
Proszę o pomoc, pierwszy raz spotykam się z taką sprawą , jeśli są potrzebne jakieś informację dotyczące sprzętu itp proszę pisać . Z góry dziękuje
Odinstaluj sterowniki modemu. Użyj jakiegoś programu do czyszczenia rejestru np EasyCleaner (polecam też program Registry First Aid - ale płatny). Zainastaluj ponownie sterowniki modemu zanim go podłączysz. Spróbuj użyć także innego kabla USB (uszkodzony kabel może także powodować takie objawy)
Wyczyściłem rejestr, sprawdziłem kabel od modemu(100% dobry) i teraz, jak podłącze modem to się od razu nie zwiesza , tylko po ok 20 minutach reset .;(
Może to nie ważne, ale po każdym restarcie program Spybot - Search & Destroy pokazuje mi zmiany w rejestrze wpisie “BootExecute”
Wpis BootExecute zawiera jedno lub kilka poleceń, które muszą zostać wykonane przez menedżera sesji przed rozpoczęciem przez niego ładowania usług. Domyślną wartością tego wpisu rejestru jest łańcuch autochk.exe, będący po prostu wersją programu chkdsk.exe znajdującą się w systemach Windows NT/2000/XP. W BootExecute ma być "autocheck autochk * " i nic więcej. Być może poprzez “grzebanie” w rejestrze usuąłeś lub zmieniłeś jakąś wartość i stąd te problemy z modemami. Przed zabawą w rejestrze warto zawsze zrobić kopię rejestru, bo o wypadek tu nietrudno. Też się kiedyś o tym przekonałem :-o
Jak dla mnie to coś jest nie tak z systemem. Trudno mi powiedzieć co tu nie tak. Może sterownik, może uszkodzony rejestr, może masz jakiegoś wirusa/trojana. Też przetestowałbym na Twoim miejscu pamięć np. Memtestem86+ i sprawdził dysk twardy czy nie ma bad sectorów (np HDTune, zakładka ErrorScan - pełne skanowanie, nie szybkie). Przyczyną problemów może być też słabej jakości zasliacz. Jak widać nie jest to takie proste.