PORT USB - Zawieszanie lub restart

Witam , od pewnego czasu coś nawiedziło mój komputer ;(

tzn : Gdy podłączę modem (tu chodzi o modem neostrady) do portu USB po kilku sekundach od startu systemu komputer albo się restartuje albo zawiesza .

Gdy mam podłączone myszkę i klawiaturę wszystko jest ok . Próbowałem podłączyć inny modem , niestety dzieje się tak samo , bez względu do jakiego portu go podłączę. Czy może to być spowodowane błędami w rejestrze bo ostatnio coś tam grzebałem … ?

Proszę o pomoc, pierwszy raz spotykam się z taką sprawą , jeśli są potrzebne jakieś informację dotyczące sprzętu itp proszę pisać . Z góry dziękuje :wink:

Odinstaluj sterowniki modemu. Użyj jakiegoś programu do czyszczenia rejestru np EasyCleaner (polecam też program Registry First Aid - ale płatny). Zainastaluj ponownie sterowniki modemu zanim go podłączysz. Spróbuj użyć także innego kabla USB (uszkodzony kabel może także powodować takie objawy)

Wyczyściłem rejestr, sprawdziłem kabel od modemu(100% dobry) i teraz, jak podłącze modem to się od razu nie zwiesza , tylko po ok 20 minutach reset .;(

Może to nie ważne, ale po każdym restarcie program Spybot - Search & Destroy pokazuje mi zmiany w rejestrze wpisie “BootExecute”

Wpis BootExecute zawiera jedno lub kilka poleceń, które muszą zostać wykonane przez menedżera sesji przed rozpoczęciem przez niego ładowania usług. Domyślną warto­ścią tego wpisu rejestru jest łańcuch autochk.exe, będący po prostu wersją programu chkdsk.exe znajdującą się w systemach Windows NT/2000/XP. W BootExecute ma być "autocheck autochk * " i nic więcej. Być może poprzez “grzebanie” w rejestrze usuąłeś lub zmieniłeś jakąś wartość i stąd te problemy z modemami. Przed zabawą w rejestrze warto zawsze zrobić kopię rejestru, bo o wypadek tu nietrudno. Też się kiedyś o tym przekonałem :-o

Swoje grzebanie moge opisać jako czyszczenie rejestru programem CCleaner,spybot ^^

Teraz sytuacja się trochę zmieniła, komputer zwiesza się , lub restartuje po ok 5-10 minutach po starcie systemu nieważne czy mam podłączony modem ;(

Dzieje się tak 2-3 razy po czym po ponownym uruchomieniu chodzi normalnie.

Jak dla mnie to coś jest nie tak z systemem. Trudno mi powiedzieć co tu nie tak. Może sterownik, może uszkodzony rejestr, może masz jakiegoś wirusa/trojana. Też przetestowałbym na Twoim miejscu pamięć np. Memtestem86+ i sprawdził dysk twardy czy nie ma bad sectorów (np HDTune, zakładka ErrorScan - pełne skanowanie, nie szybkie). Przyczyną problemów może być też słabej jakości zasliacz. Jak widać nie jest to takie proste.

Zasilacz : Real Power M620

Zrobię skany, zobaczymy jak to będzie :wink:

sprawdź czy restarty następują w równych odstępach czasu jeśli tak to masz napewno jakiegoś szpiega lub wirusa

To porządny zasilacz. Nie powinien sprawiać problemów.