Moja płyta to
MSI MPG X570 GAMING PRO CARBON WIFI
Windows 11
Jak wyłączę komputer to porty USB dają napięcie po wyłączeniu komputera ??
Otwórz instrukcję, ale z tego co pamiętam X570 nie pozwalają np. ładować telefonu z portu USB przy wyłączonym komputerze.
Jak te porty wyłączyć. Zawsze miałem wyłączone
- Może być odpowiednia opcja w UEFI
- W zależności od sprzętu nie wszystkie porty mogą mieć podtrzymywane zasilanie, można więc spróbować przełączyć urządzenie do innego portu.
-
W Panelu sterowania (widok wg.: małe ikony) kliknij Opcje zasilania.
-
Kliknij na Wybierz działanie przycisku zasilania z lewej strony.
-
Kliknij Zmień ustawienia, które są obecnie niedostępne.
-
Wyłącz opcję Szybkie uruchamianie.
Możesz opisać problem? Myszka Ci się świeci? Włącza się komputer klawiaturą?
Podłącz smartfona to będziesz wiedział czy jest ładowany. (jest napięcie)
https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1042220
tylko uwazaj bo kiedy bedziesz probowal wejsc na bios to po wylaczeniu tej opcji moze ci sie to nie udac jesli bedziesz probowal z klawiatury na usb
Dlaczego wyłączenie trybu pseudowyłączania miałoby cokolwiek zmienić w sposobie działania klawiatury na USB?
Niestety ta metoda nie działa . Nadal mam prąd.
Wejdź w BIOS/UEFI i zobacz czy masz tam opcję wyłączenia zasilania portów USB po wyłączeniu komputera. Wyłącz też opcję Wake from USB ( Advanced > Wake Up Event)
Podałem ci link do Asusa. U ciebie w biosie tez to jest.
Chodzi o funkcję ErP Ready. Na jednych płytach jest tylko to w innych by działało sa jeszcze dodatkowe funkcje. Nawet w płytach MSI
Na twojej płycie jest chyba tylko to (EZ Mode, function buttons), Włącz ją. Podobno to działa o ile bios sprawny
Co to takiego ErP Ready patrz ponizej
Mam tam takie opcje
Managament Power Manager Setup
-Erp Reedy Disabled
-Restore affter AC Power Loas Power OFF
System Power Fault Protection Disabled
USB Configuration
XHCIHand-off Enabled
Legacy USB Support Enabled
Enlance Muse Pointer Spedd 1
Przełącz ErP Ready na Enabled i sprawdź.
Nic to nie dało, nadal jest prąd
A przypomnij nam dlaczego właściwie to jest problem?
Niby zawsze miał wyłączone i może chce wrócić do tamtego stanu - ale nie pisał czy to wyłączenie pamięta z zutylizowanego sprzętu czy tego opartego o „MSI X570 G” np. wraz z uaktualnieniem do Windows 11 (wtedy może Windows Update zmodyfikowało coś z UEFI i się zepsuło jak pisał Yakii).
Czym sprawdzałeś? Zaślinionym palcem? Mrowiło?
Może napisz dokładnie co zrobiłeś.
Może przeczytaj co Asus radzi.
Huby USB palą się diody . Nigdy się nie paliły. Mógłbym je zamalować , ale to jest opcja gdyby wszystko zawiodło z porad ludzi.
Przełącz na disabled. Jak nic nie da zresetuj bios do ustawień domyślnych i ponów próby.
Przejrzyj link Asusa, zrób do co napisał @anon53970806 i sprawdź czy jest w twoim uefi coś w stylu USB Power delivery in soft (to się moze nazywać „usb standby power ats4/s5”)