Laptop zaliczył upadek,dysk twardy wymieniłem,koszt tego 180 zł .
Nie posiadam na tym dysku systemu operacyjnego Windows 8 64 bit a na spodzie laptopa na baterii,jak i w środku mam klucz od mojego systemu i pytanie skąd moge pobrać system Windows 64 bit aby go zainstalować i wpisać klucz ze spodu laptopa.
prosze bardzo o jakies wskazówki i ewnetualny link.
Nie możesz. Masz prawo do wykonania tylko kopii bezpieczeństwa - ściągniecie z Internetu “prawie oryginała” i przypisanie mu licencjonowanego CDKEY-a jest nielicencjonowane. Ponadto generalna większość pirackich Windowsów posiada wmontowane keyloggery i inne szacher-macher do kradzieży kont.
Tanio na Allegro znajdziesz płytki dla HP z dedykowanym systemem operacyjnym. Tylko wówczas będziesz miał licencjonowanego* Windowsa.
*Możesz ściągnąć, z Internetu, nie jest to karalne z oryginalnym CDKEY - jest to jednak wbrew licencji. Soft będzie oryginalny, ale nie licencjonowany.
Użytkownik ma prawo posiadania jednej kopii zapasowej nośnika instalacyjnego. Więc jeżeli ściągnie z internetu obraz 1:1, który nie będzie w żaden sposób modyfikowany to będzie to jak najbardziej zgodne z zapisami licencji.
Tu masz czysty obraz Windows 8 x64 - podczas instalacji należy wpisać twój klucz.
Można instalować z tej płyty, z której się chce. Obraz można pobrać także przez asystenta uaktualniania prosto z serwerów M$:
Potrzebujesz tylko jakiegokolwiek komputera z windows na pokładzie. Są 2 aplikacjie: powinna działać ta odpowiadająca systemowi, z którym kupiłeś laptopa, ale może się okazać, że ta druga będzie lepsza.
Nie przejmuj się, jak będzie mówiła, że zamierza aktualizować ten komputer, po pobraniu będziesz miał możliwość wyboru, czy chcesz zainstalowac teraz, czy później, a teraz utworzyć obraz płyty.
PS Chociaż… jeśli to była wersja OEM to niekoniecznie może pozwolić na pobranie obrazu. Możesz napisać do producenta laptopa opisując co się stało i z prośbą o wysłanie płyty. Jeśli nie dostałeś żadnej razem z laptopem, to nie powinno być problemu, wyślą za darmo. Przynajmniej Samsung i Asus tak robią.
HP umożliwia zakup płytek Recovery, nie pamiętam dokładnie jak to szło - sprawdź na stronie Hewlett’a, ale cena koło 2 stów… (nieopłacalne imo, ale możliwe)
Na naklejce na baterii powinieneś mieć skrót RT / 8 / 8 Pro. Wybór zostanie ci wówczas pomiędzy 8 Pro i 8 Core.
No, nie możesz…
Myk jest taki, że kopia bezpieczeństwa może dotyczyć tylko wersji, którą fizycznie posiadałeś i do której posiadasz aktualnego CDKEY-a. Kolega ma wersję OEM (110 % pewności) i Microsoft nic do niego nie ma, bo system posiada od HP, a nie od stricte Microsoftu. Jeśli ściągnie z neta obraz płyty (torrenty czy co tam), to będzie to nielicencjonowane, ale w pełni legalne.
W tym przypadku, legalność nastąpi tylko wówczas jak zaopatrzy się w dedykowaną wersję Windowsa dla HP.
Spakowałem laptopa w plecak,odwiedziłem kolegę który ma sklep/serwis ze sprzętem i oprogramowaniem i chwila moment i dobrał mi płytkę,wypalił i kazał zainstalować mówiąc że key jest zapisany w biosie i automatycznie się wpisze przy instalacji.
Zaznaczył że jak najbardziej wszystko jest oryginalne i funkcjonalne.
Mi kiedyś padł dysk w pavilionie i łącznie z nowym dyskiem wysłali płytki z których można zainstalować windowsa. I dokładnie, key jest zapisany w biosie (czy gdzieś indziej w komputerze). Płytki od producenta są tak spreparowane że instalator odczytuje ten key z biosu (lub innej pamięci). Na dwóch różnych laptopach, z tych samych płyt zainstalowany został Windows 7 x64 i oba przy keyviewerze pokazują inne kody.
Dokładnie tak jak napisał Marcin i tak jak powiedział mi kolega z serwisu dając mi płytkę że key sam wyskoczy z biosu i aktywuje Windows-a,i tak się stało.
Wątek można śmiało zamknąć ewentualnie zostawić by mi podobni wiedzieli co w podobnej sytuacji mogą zrobić.
Błąd - można zainstalować z innego nośnika, ale LICENCJONOWANEGO. Czyli nie z byle jakiego iso z sieci, ale z innej, nawet pożyczonej płytki, ale oryginalnej i wyłącznie w wersji, na jaką mamy licencję. Informacje z helpdesku Microsoft PL, więc nie podważam słuszności tych słów.
Posiadanie licencji na Windows != wolno mi wszystko.