Poszarpana czcionka w Chrome


(Savayron) #1

Witam.

Mam świeżą instalację Chrome. Wchodząc na stronę sklepu Google Play czcionka, która jest tam używana nie wygląda u mnie zbyt dobrze, momentami ciężko coś odczytać. Podobnie miałam na Chroperze. Czy jest to jakiś problem z Chrome czy tylko ja tak mam?


(system) #2

Jakiego systemu używasz?

Dodane 19.11.2013 (Wt) 0:11

Jakiego systemu używasz?


(Savayron) #3

Mój system to Windows Vista x64.


(system) #4

No to dziwne… a na innych przeglądarkach wygląda dobrze, np. na IE?

Vista ma już domyślnie włączony ClearType, a dodatkowo Chrome w inny sposób renderuje czcionki, powinien być czytelny, więc nieco to dla mnie dziwne.

Możesz zrobić screen mając obok siebie taki sam tekst w IE i Chrome (np. jakiś news z DP)?


(Savayron) #5

Dziękuję lukasamd za zainteresowanie moim tematem.

Problem dotyczy jedynie desktopowej wersji Google Play i stron, które korzystają z tej samej czcionki co właśnie Play Store. Dobre Programy i resztę stron czyta się dobrze :wink:

Oto jak wygląda opis przykładowej aplikacji w sklepie Play:

http://pics.tinypic.pl/i/00471/ketor43mkdnj.jpg

W poprzednim layoucie sklepu wszystko chodziło ok, ten nowy wygląda tak i zastanawiam się czy tylko u mnie tak to wygląda. Tylko ta konkretna czcionka wygląda tak jakoś niewyraźnie. W IE9 jest ok.

Co może być przyczyną :?:


(system) #6

Coś u Ciebie jest nie tak definitywnie.

Spróbuj może sprawdzić jak to wygląda na jakimś klonie Chrome np. Ironie.

Tutaj wersja portable, która nie wymaga instalacji i nie zrobi Ci bałaganu:

http://portableapps.com/apps/internet/iron_portable


(Savayron) #7

Właściwie to już wcześniej sprawdziłam, używając Opery opartej na Chromium. Tam wyglądało to identycznie. Na Ironie tak samo.

Właśnie wywnioskowałam, że dzieje się tak tylko w przeglądarkach Webkitowych, a właściwie teraz już Blinkowych. Na Gecko-wym Firefoxie i Internet Explorerze wszystko gra.

Dlaczego tak się dzieje :?: Dodam tylko, że działam na standardowych ustawieniach czcionek Chrome.


(system) #8

Szczerze mówiąc to nie wiem z czego to może wynikać… Skoro na innych jest ok, to nie jest to problem od strony systemu.

Wątpię, aby Blink robił problemy na Viście…

Może coś ze sterownikami od grafiki? Próbowałaś je zaktualizować?


(Savayron) #9

Tak, teraz moje sterowniki od NVIDII mają coś takiego jak GeForce Experience, więc jestem na bieżąco z wersją sterowników. Teraz mam czysty system, ale pamiętam, że przed formatem sytuacja wyglądała identycznie z tą czcionką.

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale na Blinkowych przeglądarkach (testowanie na Operze i Chrome) występuje jeszcze coś takiego, że np. jeśli mam otwartą główną stronę DobrychProgramów i otworzę sobie jakiegoś newsa w nowej karcie i przejdę do tej karty to obraz strony tak jakby mi zamarza, bo nadal widzę zawartość strony głównej, a nie strony z rozwinętym newsem. Muszę wrócić na kartę ze stroną główną i ponownie wejść na kartę z newsem by móc przeczytać jej zawartość. Przeglądarka w tym czasie działa normalnie. Oczywiście reinstalacje na nic się zdały, a jak wspomniałam system niedawno był formatowany.

Nie jestem pewna, ale może to też ma jakieś powiązanie z moimi problemami z przeglądarkami Webkit :frowning: Co to może być? System w pełni zaktualizowany, legalny.


(system) #10

Aby wykluczyć sprzęt polecam sprawdzić np. przez Ubuntu w wersji live, bez instalacji systemu.

Po prostu uruchomić komputer z CD/DVD/pendrive z Ubuntu, a następnie w jego sklepie zainstalować coś na webkit/blink (np. Chromium).


(Davk) #11

Miałem ten sam problem.

Możesz wykluczyć sterowniki i sprzęt. Mam kartę graficzną intela (zintegrowana w procesor i5), na GF GTX 460 SE miałem to samo, w dodatku mam system Windows 8.1 i przeglądarkę opera (ta na silniku chrome).

Wygooglowałem ,że to wina … google, którzy użyli super “robo czcionkę”. Jej problem polega na złym skalowaniu. Jak zwykle google biorą się za zbyt wiele rzeczy na raz, skupiają na wymyślaniu dodatków i śmieci do youtube, a pomijają testy kolejną rzecz partoląc. Oczywiście bug był już bardzo dawno temu zgłoszony, ale ich nie obchodzi co użytkownicy myślą o ich produktach bo przecież “to wina Microsoftu”. Ale wracając do tematu …

Możliwe rozwiązania to:

  • zmień skalę obrazu na stronach google play tak, żeby błąd był jak najmniej denerwujący (ctrl + scroll myszy).

Jeśli problem nadal występuje, upewnij się, że masz włączoną opcję wygładzania czcionek ekranowych (panel sterowania -> system -> zaawansowane ustawienia systemu -> ustawienia wydajności . Tam zaznacz “wygładź krawędzie czcionek…”).

  • zmień przeglądarkę na inną do czasu naprawienia błędu (a to pewnie potrwa jeszcze z … kilka lat),

  • usuń całkowicie czcionkę roboto z systemu. Katalog windows -> fonts-> czcionka “roboto”. Po skasowaniu na stronie wyświetli się domyślna czcionka bez błędów.

Polecam ostatnie rozwiązanie, jest w 100% skuteczne.