Mam świeżą instalację Chrome. Wchodząc na stronę sklepu Google Play czcionka, która jest tam używana nie wygląda u mnie zbyt dobrze, momentami ciężko coś odczytać. Podobnie miałam na Chroperze. Czy jest to jakiś problem z Chrome czy tylko ja tak mam?
Dziękuję lukasamd za zainteresowanie moim tematem.
Problem dotyczy jedynie desktopowej wersji Google Play i stron, które korzystają z tej samej czcionki co właśnie Play Store. Dobre Programy i resztę stron czyta się dobrze
Oto jak wygląda opis przykładowej aplikacji w sklepie Play:
W poprzednim layoucie sklepu wszystko chodziło ok, ten nowy wygląda tak i zastanawiam się czy tylko u mnie tak to wygląda. Tylko ta konkretna czcionka wygląda tak jakoś niewyraźnie. W IE9 jest ok.
Właściwie to już wcześniej sprawdziłam, używając Opery opartej na Chromium. Tam wyglądało to identycznie. Na Ironie tak samo.
Właśnie wywnioskowałam, że dzieje się tak tylko w przeglądarkach Webkitowych, a właściwie teraz już Blinkowych. Na Gecko-wym Firefoxie i Internet Explorerze wszystko gra.
Dlaczego tak się dzieje :?: Dodam tylko, że działam na standardowych ustawieniach czcionek Chrome.
Tak, teraz moje sterowniki od NVIDII mają coś takiego jak GeForce Experience, więc jestem na bieżąco z wersją sterowników. Teraz mam czysty system, ale pamiętam, że przed formatem sytuacja wyglądała identycznie z tą czcionką.
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale na Blinkowych przeglądarkach (testowanie na Operze i Chrome) występuje jeszcze coś takiego, że np. jeśli mam otwartą główną stronę DobrychProgramów i otworzę sobie jakiegoś newsa w nowej karcie i przejdę do tej karty to obraz strony tak jakby mi zamarza, bo nadal widzę zawartość strony głównej, a nie strony z rozwinętym newsem. Muszę wrócić na kartę ze stroną główną i ponownie wejść na kartę z newsem by móc przeczytać jej zawartość. Przeglądarka w tym czasie działa normalnie. Oczywiście reinstalacje na nic się zdały, a jak wspomniałam system niedawno był formatowany.
Nie jestem pewna, ale może to też ma jakieś powiązanie z moimi problemami z przeglądarkami Webkit Co to może być? System w pełni zaktualizowany, legalny.
Możesz wykluczyć sterowniki i sprzęt. Mam kartę graficzną intela (zintegrowana w procesor i5), na GF GTX 460 SE miałem to samo, w dodatku mam system Windows 8.1 i przeglądarkę opera (ta na silniku chrome).
Wygooglowałem ,że to wina … google, którzy użyli super “robo czcionkę”. Jej problem polega na złym skalowaniu. Jak zwykle google biorą się za zbyt wiele rzeczy na raz, skupiają na wymyślaniu dodatków i śmieci do youtube, a pomijają testy kolejną rzecz partoląc. Oczywiście bug był już bardzo dawno temu zgłoszony, ale ich nie obchodzi co użytkownicy myślą o ich produktach bo przecież “to wina Microsoftu”. Ale wracając do tematu …
Możliwe rozwiązania to:
zmień skalę obrazu na stronach google play tak, żeby błąd był jak najmniej denerwujący (ctrl + scroll myszy).
Jeśli problem nadal występuje, upewnij się, że masz włączoną opcję wygładzania czcionek ekranowych (panel sterowania -> system -> zaawansowane ustawienia systemu -> ustawienia wydajności . Tam zaznacz “wygładź krawędzie czcionek…”).
zmień przeglądarkę na inną do czasu naprawienia błędu (a to pewnie potrwa jeszcze z … kilka lat),
usuń całkowicie czcionkę roboto z systemu. Katalog windows -> fonts-> czcionka “roboto”. Po skasowaniu na stronie wyświetli się domyślna czcionka bez błędów.
Polecam ostatnie rozwiązanie, jest w 100% skuteczne.