Poszukiwane sterowniki do płyty głownej MSI MS 6156ZX


(Drass) #1

Witam

Od dawna poszukuje sterowników do starej płyty głównej pod winxp ale niestety nie udało misie ich znaleźć . Będę bardzo wdzięczny za pomoc pozdrawiam

Ps. Jest to stary komputer czy jest taka możliwość ze jeżeli karta dźwiękowa jest zintegrowany z płyta główna i jeżeli ta płyta główna niema zainstalowanych sterowników to może nie być dźwięku mimo ze sterowniki do karty dźwiękowej są zainstalowane. Z góry dziękuje za pomoc :slight_smile:


(JNJN) #2

Do płyty spokojnie wystarczą stery z systemu XP.

Może być ewentualnie problem ze zintegrowaną kartą muzyczną Creative ES1373 - to ściągnij stery do XP i zainstaluj.

http://www.xp-drivers.com/drivers/74/74346.htm


(Drass) #3

Noto mam problem bo jest tak są 2 karty dźwiękowe mianowicie

Avance Logic ALS4000 Audio Device

Creative SB PCI 128 (Ensoniq ES1371) Sound Card

Zainstalowałem sterowniki do 1 karty dźwiękowej nic głosu niema myślałem ze może coś z ta jest nie tak zainstalowałem do 2 tez głosu niema

dostałem komputer z niemieckim Windowsem głos był zrobiłem fermata i zainstalowałem polskiego Windowsa i mam problem sterowniki są zainstalowane do oby dwu kart a głosu jak nie było tak niema myślałem ze to może dlatego bo sterowników do płyty głównej niema ale jak starczają te z winxp to już nie wiem co robić dalej będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki


(JNJN) #4

Skąd dwie karty, jeśli podałeś dobrze płytę to masz ES1371/1373 - sprawdź to, może jest dodatkowa karta na PCI/ISA i jest konflikt, jak jest to wyjmij z kompa.

Zrób reset biosu,najlepiej zworką lub baterią - komp w tym czasie odłączony od zasilania 230 V, ustaw bios, sprawdź czy karta muzyczna zintegrowana jest włączona w biosie i zapisz bios Save.

Odinstaluj wszystko co karta muzyczna i instaluj stery ponownie.

viewtopic.php?p=396552#396552

Używaj polskich znaków i popraw błędy, opcja edytuj.


(Drass) #5

Hmm konfliktu na pewno nie ma ponieważ przed formatem był głos (jeszcze na tym niemieckim Windowsie) Jeżeli to ma jakieś znaczenie a może mieć to jak patrzyłem w menadżerze urządzeń pojawiła się kategoria "inne urządzenia" z niej rozwija się "Modem PCI" obok tego napisu pojawiła się ikonka ze znakiem zapytania w niej wykrzyknik coś to oznacza na pewno zaznaczam że wcześniej tego nie było). Skąd dwie karty to ja nie wiem a jaka to jest płyta główna to sprawdzałem przez program Everest i pisało dokładnie MSI MS 6156ZX w biosie wydaje sie być wszystko ok zrobiłem kolejnego fermata ale to nic nie dało =/ co proponujesz robić dalej ?


(zaku) #6

Panel sterowania>Dźwięki i urządzenia audio>audio

sprawdz co masz tam ustawione

musi byc albo zintegorowana albo ta cerative

jezeli nie bylo nic to masz powod braku dzwieku


(JNJN) #7

Otwórz obudowę i zobacz co tam masz ?

Zobacz co pisze bezpośrednio na płycie - opis typu płyty.

Jeśli pokazuje się modem to albo:

  • masz dodatkową kartę modemu

  • albo modem jest zintegrowany z płytą.

Zrób co pisałem, zresetuj bios, wyłącz w biosie wszystko co zbędne na disabled i zapisz bios Save i działaj.


(Drass) #8

Ech okazała się iż była to błahostka wystarczyło zmienić w panelu sterowania w zakładce audio z tej karty Creative na tą ALS4000 i głośniki ożyły ale cóż całe życie się człowiek uczy. W każdym razie dziękuje wszystkim za pomoc a korzystając z okazji mam jeszcze jedno małe pytanie otóż podczas uruchamiania tego komputera pojawia sie niejaki "memory test" dochodzi on do pewniej liczby i koniec... czy nie dało by się tego jakoś wyłączyć jest jeszcze takie coś pojawia się napis podczas rozruchu bodajże coś takiego "Floppy disc fail" po wciśnięciu klawisza F1 jest wszystko ok z pewnością wiecie jak sie tych 2 rzeczy pozbyć jeszcze raz wielkie podziękowania a w szczególności dla "JNJN"