Poszukiwanie programu do odpalenia Rtg

Czesc , Złamałem ostatnio palca i oczywiscie robili mi zdjecie rtg , w domu chcialem odpalic ta plytke lecz mam trzy pliki o formacie xtml probowalem programem antywiever i nie moglem tego formatu otworzyc pomozecie?

Xml?? Przecież to plik typowo tekstowy. Obawiam się, że będziesz musiał się spytać tych, co tą płytę ci dali, bo podejrzewam, że jest ona nieumiejętnie nagrana. Moim zdaniem zdjęcia RTG powinny być zapisywane w formie pliku *.jpg, tak, aby pacjent mógł je sobie odczytać.

tak , tylko ze oni je otwieraja normalnie a jpg ? pierwsze slysze hehe jakis programik polecalbys ?

Widocznie posiadają specjalistyczny soft, który potrafi z tych plików *.xml odczytać niezbędne informacje i przedstawić je w formie graficznej. W tej chwili niestety nie znam takiego oprogramowania, które otworzyłoby plik *.xml jako zdjęcie RTG. Może jak coś znajdę, to napiszę.

Oddając płytę pacjentowi zawierającą zdjęcie RTG, powini ją przygotować w taki sposób, by nie trzeba było używać jakiegokolwiek oprogramowania do jej odczytu.

własnie o to chodzi , okej dzieki

może podobną metodą tworzą plik:

Trochę dziwne, zazwyczaj na płytce jest program uruchamiający typu start.exe, autorun.exe itp., który odpala aplikację do przeglądania, natomiast zdjęcie jako *.xml? Prędzej dane pacjenta, opis, historia choroby do zaimportowania bym w nim obstawiał. Samo RTG powinno być zaś w formacie DICOM. Chociaż co szpital i i pracownia radiologii to może być już różnie.

1 polubienie

Spróbuj otworzyć plik w przeglądarce internetowej.

To są pliki kontenery, generowane z ich cms’a i tylko w ich systemie mogą zostać wyświetlone. Do wyświetlenia zawartości tego “kontenera” potrzebny jest dostęp do pliku rzeczywistego, który pewnie sobie gdzieś leży u nich na serwerach, a także algorytm (de)serializacji, jakiego użyli (swoisty klucz) do utworzenia tych danych. Inaczej dostaniesz na ekran tylko kupkę bitów i bajtów, ewentualnie jakiś tekst i nic więcej.
Jest to podobne do kontenera .mkv z tym, że zamiast filmów i dźwięku, zawierać może html, grafikę, css i całą tą netową resztę.

1 polubienie

Zdjęcia diagnostyki obrazowej powinny być w formacie DICOM. na płytce powinien być także plik dicomdir.
Do przeglądania zdjęć ja używam z reguły aplikacji dołączonej do płytki, albo darmowego http://www.microdicom.com/downloads.html
Wczytujesz w nim albo pojedyncze zdjęcie, albo plik dicomdir i pokazuje Ci wszystkie serie badań.

1 polubienie