Poszukiwany program do efektów dźwiękowych

Sprawdzić można jeszcze realtek “2.79” z 2015, może generycznie ruszy panel.

No to jest ta wersja, o której piszę (6.0.1.7541), że ją mam i w tej mam ten panel.

Forum zaczęło psuć cytaty, nie pamiętam spacji przed 2 a po ‘apostrofie’.

Cyngielu. Ale jak odinstaluje realtek to nie bede mial dzwieku. Bo juz probowalem. No chyba, ze odinstaluje realtek a zainstaluje cos innego, no ale to juz mi musi ktos znow podpowiedziec co i jak.

Krystian3w zainstalowalem ten nowy realtek i znow nic sie nie dzieje. Udalo sie zainstalowac, ale gdzie sie to zainstalowalo, gdzie jest ten panel, jak to wlaczyc, tego juz nawet sam Bog nie wie

Dalbym juz spokoj z realtekiem, ale zeby te equalizery dzialaly chodziaz. .

Cyngiel. To masz teraz odpowiedzialne zadanie. Odinstalowałem realtek no i nie mam dźwieku. Co moge innego zainstalowac by ten ten dzwiek odzyskać i żeby działały aqualizery ? :P:P

Sterownik Open Source? Ale czy ktoś zrobił taki albo Alsę/PulseAudio przepisał na Windows?

A nvidia może być ??

Jak po HDMI będziesz przesyłał dźwięk na np. “telewizor”/ monitor z wbudowanymi głośnikami (?).

Już sam nie wiem. Nvidia też nie działa :confused:

Spróbuj zainstalować tę wersję, o której ja piszę (6.0.1.7541), a krystian3w linkuje do sterownika.

Możesz zrobić na próbę tak.
Nie wiem jaki masz konkretnie model lapka Lenovo.
Wejdź na stronę wsparcia Lenovo i wpisując swój model laptopa ściągnij sobie sterownik Realtek.
Na moim modelu jest to ta pozycja.

Odinstaluj ten Realtek, (razem ze sterownikami! będzie taka propozycja ze strony systemu), który wskazałem.
Wyłącz lapka i włącz ponownie bez połączenia z internetem (bo wówczas automatycznie system zaciągnie ci ten Microsoftu).
Wejdź w pobrany sterownik i go zainstaluj według wskazówek pokazujących się na ekranie.
Jak będziesz już miał zainstalowany ten sterownik (pewnie po ponownym uruchomieniu systemu) włącz internet i wejdź do sklepu Microsoft i wyszukaj ten program Dolby Atmos for Gaming…

https://www.microsoft.com/en-us/p/dolby-atmos-for-gaming/9n00hqpf5rj6?activetab=pivot:overviewtab

Pobierz go i zainstaluj.
Podczas instalacji powinien zawołać o doinstalowanie jakiejś składowej, więc daj zgodę i też go zainstaluj.
Po instalacji Dolby Atmosa powinien ci się już dać włączyć przyciskiem jaki na nim jest i powinien “reagować” na zmiany w ustawieniach korektora.
Jeśli nie, to może będzie jeszcze potrzeba ręcznie włączyć na karcie dźwięki->głośniki->zaawansowane “włącz ulepszenia audio”.
Powinieneś również zaciągnąć ze sklepu Microsoft “Realtek Audio Console” - to jest taki nowy panel Realteka, po instalacji będzie we wszystkich programach.

Jeśli to nie zda egzaminu, to po kolejnym odinstalowaniu Realteka wraz ze sterownikiem i ponownym uruchomieniu systemu, możesz próbować zainstalować ten Realtek, który zapodali wyżej koledzy.
Ale najpierw musisz odinstalować ten Realtek, który masz w systemie, ten program Dolby Atmos i ten panel Realtek Audio Console, bo to się gryzie wszystko (wyłącz wówczas po deinstalacji system i uruchom ponownie).
Po odinstalowaniu Realteka z systemu nie powinieneś mieć w tej ścieżce też tego katalogu
C:\ProgramData\Dolby

A jak masz to go usuń ręcznie.
I dopiero teraz możesz instalować te stery, co dali koledzy wyżej, bo to się gryzie.
Jak zainstalujesz te stery od kolegów, to powinna ci się zmienić nazwa jak klikniesz w ikonkę głośnika, koło zegara na Głośnik Realtek HD Audio a nie Głośnik (Realtek ® Audio).
Wówczas panel Realteka jeśli go nie będziesz nigdzie widział w systemie odpal prosto z miejsca zainstalowania Realteka.
A więc
C:\Program Files\Realtek\Audio\HDA\ lub podobna ścieżka
i tam trzeba kliknąć na pozycję (ikonka głośnika) RAVpl64 lub podobnie.
To otworzy ci panel Realteka.
I w zależności jak ci się zainstalował Realtek, to albo będziesz miał pełen panel z ustawieniami, albo niestety nie.
Wówczas może pojawi się jeszcze możliwość zmiany ustawień w tym miejscu
kliknij na ikonkę głośnika koło zegara…i dźwięki-> karta odtwarzanie->kliknij głośniki i w “zaawansowane” może będą dodatkowe ustawienia w tym korektor…

1 polubienie

Cyngielu…Spróbowałem, ale nie wyszło. Nawet nie udało mi się zrobić połowy z tych rzeczy. A szkoda, bo tak się rozpisałeś, że aż mi głupio, że się nie udało. hehe :stuck_out_tongue:

Zostanę już przy realteku i zainstalowanym i działającym programem FxSound (tylko jego się dało zainstalować).
Prawdopodobnie będziemy kończyć ten wątek bo już nic innego nie wymyślimy. Prawie nic się nie da zainstalować.

Odnośnie obniżenia tonacji, o której pisałem na początku a była dla mnie NIEzbędna to znalazłem rozwiązanie. Okazało się, że najnowszy media player VLC, posiada taką możliwość. Narzędzia -> efekty i filtry -> efekty dźwiękowe -> zaawansowane -> ustaw tonację. Jest to zaje**ste. Na starym laptopie w starszej wersji tego programu tego nie było.

Spróbuj użyć aplikacji MinVolum w systemie Windows 10, może to zmniejszyć efekt dźwiękowy