chodzi o to, aby program miał możliwość podpinania:
e-maili
plików z serwera
notatek
aby miał możliwość:
kierowania zadań do pracowników (praca grupowa)
może być to program do ściągnięcia na dysk lub udostępniony on-line
w związku z tym, że firma dopiero zaczyna swoją działalność to zależy mi na utrzymywaniu kosztów na niskim poziomie, dlatego mile widziana aplikacja z niskimi kosztami zakupu. Darmowa aplikacja byłaby prezentem od niebios
Programów do mniej lub bardziej skomplikowanych projektów jest coraz więcej, ale zależy jakie się ma wymagania. Z tego co piszesz to potrzebujesz raczej programu do współpracy online, gdzie użytkownicy mogą się komunikować, ustalać cele, zadania i terminy, pracować na plikach i je zapisywać. Czyli wszystkie potrzebne rzeczy trzymać w jednym miejscu.
Gdy kiedyś zdecydowałem się w końcu na takie oprogramowanie to testowałem basecampa i wisehive, ale one niestety są płatne:/
Udało mi się znaleźć oprogramowanie online, które ma wersję darmową - Projektino.pl. Jestem zadowolony z tego serwisu, a dostaję też informacje, że cały czas coś podpinają i udoskonalają. Wkrótce mają podpiąć kalendarz i dokumenty google.
Polecam zatem do przetestowania i zobaczysz czy będzie Ci pasował.
Ja mogę polecić całkiem niezły program http://www.pm-compass.com wersja angielska lub polska jak kto woli. Jest jeszcze wciąż w wersji darmowej a ma chyba wszystko czego potrzebujesz.
Wygodne jest to, że możesz wrzucać pomysły, zakładac projekty, tworzyć milestony a następnie pod każdy element możesz podczepić notatkę lub załączniki dowolnego typu, dokładnie jak opisałeś. Potem możesz śledzić całą historię, dopisywać nowe uwagi, współdzielić z innymi.
Mnie się super tego używa w zespole ok. 10 osobowym przy jednoczesnej pracy nad wieloma projektami – każdy wie co ma w danym momencie robić, idealnie się sprawdza w pracy grupowej.
Wszystkie te funkcjonalności posiada CRM oferowany przez rozwiązanie, które nazywa się Intea. Możesz dodatkowo zarządzać kalendarzami pracowników, uprawnieniami do danych dokumentów, również CRM zawiera obsługę ankiet, czynności i wiele innych. Możesz sam wypróbować system, przez 3 miesiące możesz z niego korzystać za darmo. Na stronie głównej Intea, znajduje się zakładka DEMO SYSTEMU, w kolejnym kroku możesz wygenerować aplikację dla siebie.
Tak naprawdę wszystko zależy czego potrzebujesz i jakie są Twoje szczegółowe wymagania względem takiego programu. Jest wiele firm, które oferują takie programy i tak na prawdę można przebierać w ofertach. Pierwszym z brzegu przykładem jest http://www.favore.pl/cat151323_zarzadza … mi-it.html
Na pewno znajdziesz też mnóstwo innych stron, a których oferowane są podobne usługi - wystarczy tylko poszukać! Powodzenia!
GroupCamp Projekt jest bardzo skuteczny dla firm międzynarodowych. Aplikacja umożliwia używanie wielu języków w ramach jednego konta i pozwala całemu zespołowi na posiadanie kalendarza zsynchronizowanego z zadaniami projektu. Jeszcze lepiej funkcjonuje przy użyciu Gmaila lub Google Apps.
Do szybkiego i prostego przydzielania zadań i monitorowania ich przebiegu (raczej bez skomplikowanych zastosowań jak wykresy gantta itd itd) możesz spróbować www.taskmanager.pl. Kupowałem go do siebie do firmy w której zatrudniam 11 osób i przyznam się, że warto. Czasem może i brakuje paru funkcji jak np. przydzielanie 2 osobą jednego zadania ale przyzwyczaiłem się już wklejać dwa razy i po problemie Generalnie jest banalny w obsłudze, jest po polsku i jest tani (w porównaniu np. z zakupem win 7 dla wszystkich pracowników)
W firmie, w której pracuję (IT, około 20 osób) ostatnio szukaliśmy i sprawdzaliśmy różne programy do zarządzania projektami. Niestety większość z nich albo nie spełniała wszystkich naszych wymagań, albo nie była prosta w obsłudze Po wielu testach zdecydowaliśmy się ostatecznie na http://pmcompass.pl/. Jest to polski program, który mogę z pewnością polecić! Doskonale sprawdza się w naszym niewielkim zespole Jest dostępny online i przez 30 dni można go testować za darmo
Pozdrawiam
Ja miałam do czynienia z dużą ilością narzędzi do zarządzania projektami, m.in. basecamp. Aktualnie, po przetestowaniu, moja firma korzysta z PM Compass - wspomnianym przez kolegę wyżej. Funkcjonalności zostały już wymieniane, więc nie będę się rozpisywać. Z pewnością warto podkreślić prostotę w obsłudze.
Pozdrawiam