Poszukuje aplikacji / programu do wykonania całkowitej kopii zapasowej

Witam,

Poszukuje aplikacji bądź programu na PC, przy pomocy którego można wykonać całkowitą kopię zapasową: aplikacji, ustawień tych aplikacji jak również ustawień Androida by móc przywrócić kopię zapasową po formacie smartfona.

Dodam że mam Android’a 12.

Ten wpis został oflagowany przez społeczność i został tymczasowo ukryty.

@blumberplumber to przyznam że nie zbyt jestem pocieszony z racji że jak przyjdzie mi instalować, ustawiać, konfigurować wszystkie aplikacje po formacje smartfona to nie co mi zejdzie czasu, a chciałem sobie nie co ułatwić sprawę.

A korzystając z okazji zapytam czy robiąc root’a jeszcze pytanie czy da się na Motoroli Moto G50 5G nie zrobił bym od razy formatu i root’a?.

Smartfon i tak i tak jest po gwarancji, a miał bym większe możliwości przez root’a.

Ten wpis został oflagowany przez społeczność i został tymczasowo ukryty.

@blumberplumber tak patrząc na to nie jest łatwo wrzucić root’a.

No obecnie już nie. :frowning:
Kiedyś, za czasów Androida 4 używałm Kingo Android Root, debugowanie USB, chwila i Root już był. :slight_smile: Teraz? Odblokowanie bootloadera, utrata gwarancji, czyścisz tel. Poza tym, już jest coraz mniejszy sens.

Bo nie jest to do niczego potrzebne. Ryzykujesz dodatkowo, że przestanie działać aplikacja bankowa.

aplikacji, ustawień tych aplikacji jak również ustawień Androida by móc przywrócić kopię zapasową po formacie smartfona.

Wystarczy ustawić tworzenie kopii zapasowej na koncie Google podpiętym do telefonu i drugim, np. konto Samsung. W ustawieniach kopii zapasowych wybierasz rzeczy, które chcesz uwzględnić w kopii, itd.

Mulimedia, filmy, zdjęcia oraz pobrane, dokumenty skopiuj dodatkowo na komupter lub zewnętrzny nośnik. Jeśli wszystkie te rzeczy masz zapisane np. na Google Drive, będzie dostępne po przywróceniu do ustawień fabrycznych.

Firmware telefonu zostanie przywrócony w wersji, do jakiej ostatnio był zaktualizowany. Aktualizacje aplikacji dostaniesz do do aktualnej wersji dostępnej dla twojego telefonu i systemu.

Po wyczyszczeniu telefonu przywracasz kopie zapasowe i sprawdzasz ustawienia.

Można korzystać z czegoś w rodzaju SmartSwitch i robić kopię na zewnętrzny nośnik, a potem przywracać, ale nie ufałbym automatom.

@blumberplumber
Zastanów się pięc razy co ludziom radzisz i nie będę tego rozwijał, bo szkoda czasu i nerwów.

@marcin82 mówisz że po zroot’owaniu urządzenia aplikacje bankowe przestają funkcjonować?. Tego przyznam że nie wiedziałem i nie pomyślał bym że tak może być.

Tylko czy na kopii zapasowej na Google tworzona jest także kopia ze wszelkimi ustawieniami Androida, ustawieniami aplikacji?.

No właśnie danych aplikacji chyba ci nie przywróci. Gdybyś miał Roota, to byś mógł użyć modułów Magisks, softu a pc do kopii i aplikacji na Androida. Sam uzyeem aplikacji na Androida do kopii, ale nie pamiętam nazwy. Fajna była, bo l
Kopiowala Aikacje z danymi. Wymagała Roota.

Tak, najpierw czytaj:

1. Kopia zapasowa z konta Google
    kopia zapasowa google android - Szukaj w Google
  2. Kopia zapasowa z Samsung Cloud
    Użyj Samsung Cloud do tworzenia kopii zapasowych i przywracania danych na urządzeniu Galaxy | Samsung Polska

Niektóre aplikacje, nie pochodzące od Google, Samsung moga nie zmigrować ustawień, ale umożliwiają eksport ustawień do pliku, np. K9 Mail. Po ponownym uruchomieniu konta i jeśli będzie wymagany import ustawień aplikacji (nie pamiętam) to konta pocztowe i tak będziesz musiał autoryzowac na nowo.

To wszystko musisz sprawdzić, zamiast ryzykować ze złotymi poradami, które mogą prowadzić do uceglenia telefonu, utraty gwarancji itd.

Szczególną uwagę zwróć na to, gdzie zapisywane są kontakty. Jeśli jako miejsce zapisywania wybierzesz konto Google, wszystko przeniesie się i przywróci bez problemu. Jeśli będzie to pamięć telefonu - wszystko idzie się pasać. Dlatego dobrze jest kontakty na wszelki wypadek wyeksportować ręcznie.

Co przenoszenia, zgrywania materiałów o dużych rozmiarach, np. filmy - jeśli masz w komputerze USB-C to sprawę szybkiego przeniesienia/skopiowania załatwi kabel 2x USB-C.

Ja kontakty trzymam tylko na contacts.google.com i sync z kontem google.

Z plikami *.vcf się już nie męczę, bo co zmiana, to edycja w notatniku. Gdyby był jakiś fajny edytor vcf dla Windows, graficzny, to jeszcze bym się zastanowił, ale czy warto? Kopia mojego S23+ przez Smart Switch i dysk na USB.

Jeżeli zrobisz root, to poza niewątpliwymi plusami, tj dostępem do wszystkich plików, jest też sporo minusów. Najprawdopodobniej aplikacje bankowe jak i takie serwisy jak Netflix nie będą działać a operacji nie cofniesz.

Aplikacje bankowe rozumiem, aplikacja stara się zagwarantować najlepsze bezpieczeństwo zanim się uruchomi. Telefon bez root jest po jakiejś tam części gwarantem, choć to nie reguła. Dlaczego Netflix? Może boją się, że na urządzeniu z root łatwiej nielegalnie przechwycić film?

Skorzystaj z aplikacji do kopii zapasowej, którą dostarcza producent Twojego telefonu. Zazwyczaj producent dostarcza sposób na wykonanie kopii zapasowej ustawień/danych aplikacji i własnych dokumentów/plików/zdjęć/pobranych itp.

Ach te DRM inne pierdoły.

Za czasów LG V30 używałem Root Hide.

Również tęsknię za czasami, gdy urządzenie było tylko moje i wszystko ustawiałem po swojemu. Z drugiej strony trudno się dziwić, że gdy technologia która wcześniej była popularna wśród garstki zapaleńców stała się powszechnie używana, to pojawiły się ograniczenia.

Z jednej strony firmy chcą udostępniać swoje treści w sposób dla nich bezpieczny, z drugiej strony zwykły użytkownik (który dziś już nie jest technologicznym geekiem) nie chce się zajmować wszystkimi detalami, czekuje czegoś co działa, jest już zorganizowane i ma zabezpieczenia. Tak jak ja oczekuję takich rzeczy od samochodu.

@Bradlee przyznam się że nie podejmę próby root’a z racji choć by nawet aplikacji bankowych co mogą w ogóle nie funkcjonować i być zbędne, a są jedne z najbardziej potrzebnych.

Owszem smartfon jest po gwarancji ale to też nie przemawia za tym żeby był root.

Owszem może i można sobie poustawiać wszystko wedle swoich gustów mając root’a czy też mieć lub nie mieć aplikacji, które chce się mieć.

Obecnie mojego S23 Plus już też nie Rootije. Chyba za dużo zachodu albo już mi to minęło. Poprzedniego S20 FE 5G również zostawiałem w spokoju.

Czy kopia na koncie Google zapisuje również ustawienia i konfiguracje kont @?.

Jeśli używasz aplikacji GMail lub Samsung Mail to powinno się wszystko zapisać w kopii zapasowej. Pisałem zresztą wyżej o tym, ale na wszelki wypadek poszukaj / sprawdź.

Jesli używasz jeszcze jakiegoś innego programu do poczty sprawdź czy ma możliwość eksportu ustawień do pliku, żeby można je było przywrócić po ewentualnym resecie telefonu.