Poszukuję dobrego taniego PDA

Witam. Poszukuję urządzenia PDA ale nie wiem które są warte uwagi. Dotąd miałem tylko telefony (ostatnio N95). Może być używka. Wymagania od urządzenia to GPS (tak, żebym mógł wgrać automape, garmine, tomtoma, navigona bądź mio), bluetooth, WiFi, wejście na kartę i słuchawki, porządny organizer-kalendarz, aparat minimum 2.0 lub 3.2, trzymająca bateria pow 3 dni no i oczywiście ma dzwonić :wink: Na czym mam się skupić? Bo chwilowo mam nokie 6610 :slight_smile: Sprzęt ma działać w sieci heyah. Przeglądarke do neta, odtwarzacz mp3 idt to można wgrać. Dość ważne są rozmiary (żeby nie był jak toshiba g900 bo to gruby klocek).

htc diamond ,htc artemis te miałem i bardzo dobrze działają pod nawigacje.oba maja wbudowany gps. diamond ma kilka wad troszkę za słaba bateria i nie ma czytnika kart ale jest za to bardzo mały i ma wbudowane 4gb pamięci

Dziś dosyć tanio dostaniesz NOWEGO Asusa P320 ceny nowego na ceneo wahają się w granicach 619,00 zł do 689,00 zł.

Wczoraj w oko wpadł mi właśnie Asus P320. HTC Diamond bawiłem sie pracy (jak jeszcze pracowałem w sklepie) i jakoś nie przypadł mi do gustu. Asus wygląda na mocniejszego i wygląd fajniejszy. Wiem, że nie to jest najważniejsze ale diamond bardzo szybko sie by porysował. Na jaki system mam patrzeć win5, win5 ce, 6.0 , 6.1 ? pewnie im nowszy tym lepszy. Chodzi o to, żeby nie było problemów z wgrywaniem programów (nawigacji, opery itd.)

Najmniej problemów na dzień dzisiejszy bedzie z WM 6.1 Ale można spróbować też WM 6.5 :wink: Z Diamondu szybko rysuje się ta tylnia klapka. Należy natomiast dodać że HTC Diamond ma mocniejszy procesor 528 MHz. Asus ma 200 MHz. Funkcjonalnie napewno Diamond jest lepszy od Asusa w koncu to juz telefon 3G…Ale napewno kusi wizja kupienia nowego PDA…A w jakich cenach szukasz PDA??

od 400 do 600. Więcej raczej nie dam :slight_smile: Ma dzwonić, Kalendarz przynajmniej taki jak w N95 ,przejrzeć www, i czasami zastąpić nawigację bo na N95 (srebrna) jakoś nie chciała złapać sygnału (kolega na czarnuli łapał po ok. 5 sek). Mi szło na ok.90% ale nigdy nie chciała złapać :frowning: HTC jak już pisałem delikatne cacko. Wiem, że lepszy ale… Dołożyłbym do nowego np. na raty ale mam jeszcze lapka do spłaty,chate i opłaty więc nie chcę się pchać w kolejne :slight_smile:

No to asus odpada dlatego że do płynnego działania nawigacji wymagane jest minimum procesor 400mhz , z tym że najnowsza automapa 400Mhz ma troche za mało i czasami przytnie , mam diamonda prawie 2 lata i nie zauwarzyłem na tylniej klapce najmniejszego zarysowania aczkolwiek nie wkładam go do kieszeni w której znajdują się jakieś metalowe przedmioty typu klucze, pieniądze , czasem jest w etui ale częściej bez. Przy odpowiednim “radio” htc łapie sygnał z satelit w 5-10 sekund , wielka wada to bateria , przy intensywnym użytkowaniu ładowanie co dzień , przy średnim co 2 dni , mało używany wytrzymie nawet 4 dni , można zastosować większą baterie ale wtedy z diamonda robi się cegła.

A dzisiaj wyczaiłem jeszcze Asusa P552 http://allegro.pl/item976664219_asus_p5 … ml#gallery Procesor bardzo mocny aż 624 MHz. tylko ma jedną wadę…nie ma WLAN…

Chyba że HTC Touch 2 http://allegro.pl/item971090173_htc_tou … ml#gallery na ten telefonik napewno warto “dołożyć”…

WLAN to podastawa. Czasami kobieta jak sie dorwie do naszej klasy to nie można jej odgonić od lapka. Wtedy zostaje tylko wifi

Pozwole sobie znow na polemike - AM dobrze mi dzialala bez zwiech na omapie 200MHz i 195MHz bez podkrecania procesora, z czego ten drugi byl wydajniejszy.

Lapanie fixa jest uzaleznione od czestotliwosci uzywania urzadzenie, a co do 2 lat z diamondem to gratuluje wytrzymalosci :smiley:

łapanie fixa w niektórych smarfonach z WM jest uzależnione wyłącznie od modułu “łączności” i radio romu nim zarządzającego , a wytrzymałem z diamondem tak długo dlatego że mi odpowiada ten fon , choć niejeden dziadek nawet by go nie umiał załaczyć nie mówiąc już o obsłudze , przy mojej ślepocie to idealny fon na którym bez okularów widze kto dzwoni a i wybieranie osoby do której chce zadzwonić nie sprawia problemu , widze po zdjęciach na całym ekranie lub wystarczy że powiem diomondowi imie osoby do której ma zadzwonić , dokładnie wszystko moge uruchomić głosem , nawet nawigacje czy wyłączenie telefonu

Oj wiem coś o tym. W swoim BB 8120 mam taką funkcje…wciskam przycisk, mówię a on wykonuje to co chce…nie wiem jak w HTC ale w Blackberry nie działa to na zasadzie jak “wybierania glosowego w nokiach” że najpierw musiałbym nagrać swój głos. U mnie działa to u każdego poprostu wciska się klawisz i nie ważne kto mówi, telefon zawsze zrozumie :slight_smile: świetna funkcja :wink:

A co do PDA to poważnie zastanów się nad HTC Touch 2

Tutaj masz rację w internecie są różne romy- Na poprawę wydajności, na dłuższe działanie baterii, na lepszy WLAN. Trzeba potestować i wybrać najodpowiedniejszy…jeżeli oryginalny rom nie będzie odpowiadał…

są tez brandowane modele np MDA COMPACT IV obudowa się w ogóle nie rysuje a jak się założy folie na wyświetlacz to nie ma problemu z rysami. to naprawdę świetny PDA mimo swoich wad- bateria

:smiley:

ja Polecam HP mam już czwartego palmtopa z hp i jestem zadowolony z marki, co do htc to o ile wiem to nie wchodzi windows mobile tylko android.

kolega ma pda firmy MIO też nie narżeka ale sam nie testowałem

co do modelu to dokładniej nic nie doradze ale szukaj na allegro wśród haseł “Palmofon” (to taka nieoficjalna nazwa:P często używana przez sprzedających)

Toshiba G900 albo jak chcesz dołożyć to Toshiba TG01 - prawdziwy potwór.