Poszukuję Karty Graficznej

Chciałbym kupić sobie kartę graficzną możliwie jak najlepszy model firmy ATI lub NVIDIA ale nie wiem czy będzie pasować do mojej płyty głównej daje dane :

Właściwości płyty głównej

ID płyty głównej 03/07/2008-NV-MCP61-6A61KG09C-00

Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-M61PME-S2

Właściwości magistrali FSB

Typ magistrali AMD Hammer

Rzeczywista częstotliwość taktowania 200 MHz

Efektywna częstotliwość taktowania 200 MHz

Częstotliwość taktowania HyperTransport 1000 MHz

Właściwości magistrali pamięci

Typ magistrali DDR2 SDRAM

Szerokość magistrali 64-bitowy(a)

DRAM:FSB Ratio CPU/6

Rzeczywista częstotliwość taktowania 381 MHz (DDR)

Efektywna częstotliwość taktowania 762 MHz

Przepustowość 6093 MB/sek

Informacje fizyczne płyty głównej

Liczba gniazd procesora 1 Socket AM2

Liczba gniazd rozszerzeń 2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16

Liczba gniazd pamięci 2 DDR2 DIMM

Urządzenia zintegrowane z płytą główną Audio, Video, LAN

Współczynnik postaci Micro ATX

Rozmiar płyty głównej 220 mm x 240 mm

Mikroukład płyty głównej nForce6100-430

Proszę o szybką odpowiedź :wink: i możliwie jak najlepszą a z góry przepraszam za błędy

Nie mógłbyś po prostu ściągnąć CPU-Z i zobaczyć model płyty, bo to co wypisałeś, to jest niepotrzebne. :slight_smile:

A tak w ogóle, to co chcesz wiedzieć, że pasuje. Jeżeli Ci chodzi o samą firmę to tak :smiley:

Masz wejście PCI to możesz kupić jaką chcesz, tylko pytanie, jaki masz zasilacz (model,moc)

ATI/AMD Radeon HD 7970 lub jeśli się pojawi Radeon HD 7970 X2 Devil

lub

Nvidia GeForce GTX 690

Skoro miała być najlepsza jaką możesz wsadzić , z tych informacji co podałeś mogę tylko tyle wywnioskować :slight_smile:

Daje nowe dane z programu CPU-Z (tamte wcześniejsze były z Everesta)

danex.png

Dodane 11.06.2012 (Pn) 20:30

A może mi wejść każda karta (każdy model) i będzie działać dobrze ??

To zależy, jak wcześniej było napisane od mocy zasilacza i od końcówek, jakie posiada. Poza tym musisz też mieć dostatecznie dobry procesor, bo inaczej będziesz miał spadek wydajności, a żeby wymienić procesor, to w twoim przypadku (socket AM2) będzie trzeba wymieniać także płyte główną (a tak przynajmniej wynika z oferty w komputroniku :wink:

A jak będziesz wymieniał płytę główną, to i ram, ponieważ używasz DDR2, a z tego co się orientuję, to w sprzedaży chodzą już tylko DDR3 (taka nowsza, lepsza wersja ramu, ale niekompatybilna z DDR2)

Może lepiej najpierw napisz, ile na tą wymianę byś chciał pieniędzy przeznaczyć ;]

chodzi mi tylko o wymianę karty graficznej tak gdzieś cena do 600 zł

Do 600 zł? Noto jest w czym wybierać, jednak wszystko zależy od tego, jakie masz wyjścia i jaką moc w zasilaczu. Najlepiej rozkręć kompa i sprawdź, jaki masz model zasilacza (na skrzynce, do której podłączasz kabel zasilający powinna być nalepka z producentem i modelem). Możesz to spokojnie zrobić podczas pracy, tylko postaraj się nie dotykać niczego wewnątrz :wink:

AMD Radeon 6850 jest bardzo opłacalny;]