Poszukuję przeglądarki do visty radzącą sobie z flashem

Poszukuję przeglądarki, na której dobrze działałaby gra flashowa, w systemie windows vista. Gra jest obciążająca, więc szukam mało zasobożernej przeglądarki- ma służyć do obsługi wyłącznie tej gry w jednym oknie, więc inne zalety prócz radzenia sobie z flashem mnie nie interesują.
Odpada Opera, Firefox, Chrome/chromium, Miridori, Lunascape, K-melon- nie dogadały się z systemem i/lub grą :wink:
Na razie najlepiej sprawdza się seamonkey w wersji 2.48 (nowsza wersja zamula), choć nie jest idealnie. Ewentualnie Maxthon- ale widocznie gorsza jakość “grywalności”…

Laptop sony vaio, system vista home premium(sp2), procesor intel® core™ 2 duo, 4GB RAM

P.S. Proszę darować sobie “flash jest przestarzały, vista ssie, dokup ram” itp. Mam takie zboczenie, że chcę grać w grę flashową na tym zabytkowym komputerze i chcę używać visty :wink:

A starą wersję Firefoxa próbowałeś? Wersja 52 to bodajże ostatnia wspierana przez Vistę.

Dzieki, ale od wersji 50 zbuntował mi się flash w FF… Czego żałuję bo od zawsze na każdym systemie byłam wierna liskowi. Nadal używam na innym komputerze, jednak na zabytku przeznaczonym do rozrywki przeszłam na uboższego krewniaka, seamonkey, bo jest gorsza- paradoksalnie w tym wpadku gorsze oznacza lepsze :wink:
Używam w wersji 2.48, bo nowsza już zamula grę. Ale ktoś mi podpowiedział, żeby jeszcze bardziej “downgradnąć” małpeczkę.

Zostają stary Firefox chyba 49 i Opera.Chromium.Nowe wersje już nie na Vistę.Seamonkey podobny do Netscape Navigatora

Napisz, jaka to gra, bo może będzie śmigać na palemoonie.
Choćby to: http://en.gameslol.net/rayman-1151.html

https://www.slimjet.com/en/dlpage_xp.php Wyłącznie ta wersja!
Pierwszy przycisk od góry. Instaler 44,57 MB.

Głupota, od której się uzależniłam latami- Wiejskie Życie (dostępna na facebooku, nk, gry.pl). Z uzależnieniem nie będę walczyć- przynajmniej zdrowsze to od wódki i papierosów :wink:
Pewnie w końcu gra padnie w dniu “końca” flasha- ale póki się da to sobie jeszcze ten rok czy dwa pogram…
Problem w tym, że im dłużej się gra, tym więcej elementów przegladarka musi “obsłużyć” i procesor trochę narzeka. Powyłączane jest wszystko co nie jest niezbędne, pamięć wirtualna przydzielona maksymalnie dla systemu, itd- ale flash zżera wszystkie wolne zasoby. Więc przegladarka musi być jak najoszcżędniejsza, póki co najmniej zajmuje seamonkey, dzięki czemu flash działa lepiej…

555MB RAM - U mnie na palemoon 27.7.1 modyfikacja dla XP idzie na grafarma pl elegancko:

Dziękuję:) Sama przeglądarka nawet sprawna, ale gdy doszło do odpalenia gry, to zawiesiło mi system xD Znaczy też nie lubi flasha.

Slimjet ma flasha własnego. Radziłbym odinstalować z laptopa wszelkie flashe oraz tego Slimjeta, a następnie zainstalować Slimjeta “na czysto”, nie instalując żadnego flasha. No i dopiero w ten sposób sprawdzić czy Slimjet daje sobie radę z ową grą.

1 polubienie

Dzięki, ale to że gra się odpala, to jeszcze o niczym nie świadczy. Nowa farma działa i śmiga piorunem na wszystkim- pod warunkiem, że zaczynam próbnie inną farmę.
Palemoon też nie udźwignął- co prawda nie posypało się, ale przy zalogowaniu na własne konto działa jak muł.
W wypadku, jak się ma farmę na 200 poziomie, 300 zaprzyjaźnionych “farmerów” z którymi masz interakcje- przestaje być różowo. Gra niestety składa się z tysięcy elementów swf- jak co tydzień dostajesz/dokupujesz z 2-5 nowych zwierząt i maszynek, to w ciągu 5 lat się uzbierało i w porywach wyświetlanie tego wszystkiego sam flasplayer zjada 70%CPU i często sporo ponad 900 000 K pamięci.
I tak fajnie ze twórcy poszli na rękę i można wyłączyć animację elementów, co ulżyło- przy animowaniu tych obrazeczków potrafiło kończyć się bluescreenem.
Pograłabym sobie jeszcze trochę bez obawy, że zarżnę staruszka, do którego mam sentyment;)

O, i to może być to! Dziękuję, po tym na razie śmiga jakby ciut lepiej niż na seamonkey. Zobaczę w praniu, czy się nie posypie;)
Podoba mi się też, że ma własny menadżer zadań, bo systemowy nie rozróżnia procesów- pokazuje 4 procesy slimjet.exe

Odinstaluj wobec tego wszelkie inne przeglądarki (poza Internet Explorerem!), bo tylko zaśmiecają Vistę.

IE z visty ciężko usunąć, nawet jak człowiek chce :wink:
Dzięki za pomoc!

Mam Slimjeta na Viście 32bit i sam aktualizuję flasha do najnowszych wersji. Działa

Firefox 52 esr nie daje rady?

Jak sam aktualizowałem system na starszym sprzęcie to zauważyłem że na Windows 7/10 gry flash miały straszne opóźnienia - więc wtedy trzeba by rozbudować najlepiej komputer (a na XP chodziły OK - może to przez to że on zużywał z 300 MiB RAM a nie prawie 1 GiB).

No jakoś niezbyt FF się dogaduje z moim sprzętem i nie wiem czemu nie chce flasha. Nie upieram się- seamonkey mi pasowała, slimjet jeszcze bardziej.
Też zauważyłam, że flash działa o niebo lepiej na starszych i gorszych komputerach, niż tych lepszych, szybszych i nowocześniejszych. Flash jest koszmarem- zeżre zasobów ile dasz i jeszcze ciut więcej.

Zastanawiałem się nad innym rozwiązaniem: Na DP jest do pobrania emulator androida.
https://www.dobreprogramy.pl/BlueStacks-App-Player,Program,Windows,35569.html
Są też apki do androida - chodzi o to “wiejskie życie”.
https://www.dobreprogramy.pl/Wiejskie-Zycie,Program,Android,65883.html
Ponoć na androidzie to idzie lekko, nawet przeglądarki na andku - do wyboru.

Emulator androida zaczyna się od visty. Można to wykorzystać, póki jest i gra też do pobrania.

Pytanie czy stan gry (poziom) jej/jemu przejdzie na wersje APK i co do flasha na androdzie:

• stary w Firefox 45 lub podobnie starej (gdzie twórca nie odciął aktywacji flash)
  • coś w stylu puffin browser że serwer przetwarza plik flash i nam wyświetla to na kanwie html5 (nie polecam wygląda to jak mocno skompresowane obrazki jpg).
1 polubienie

Każdy emulator to duży narzut na wydajność, bo oprócz samej gry musisz jeszcze obsłużyć emulator. Czyli zamiast obsługi Flasha musisz obsługiwać cały system Androida. Cienko to widzę.

1 polubienie