Witam!
Chce zainstalować sobie Ubuntu ale na stronie Gigabyte nie ma sterowników do płyty głównej do Linuxa. Sa tylko stery do WinXP, Vista itd.
Czy Ubuntu potrzebuje sterowniki do płyty głównej??
Moja płyta główna to GA-G31M-S2L.
Witam!
Chce zainstalować sobie Ubuntu ale na stronie Gigabyte nie ma sterowników do płyty głównej do Linuxa. Sa tylko stery do WinXP, Vista itd.
Czy Ubuntu potrzebuje sterowniki do płyty głównej??
Moja płyta główna to GA-G31M-S2L.
Linux raczej nie potrzebuje sterów do płyt głównej. Masz z nią jakieś problemy że szukasz sterów?
Z płytą? Nie. Myślałem, że trzeba mieć sterowniki do płyty głównej.
zacznijmy od tego ,że Gigabyte nie wspiera Linuxa,to oficjalne stanowisko
To skąd mam pobrać stery jeżeli są potrzebne??
Czy w czasie instalacji występuje problem z brakiem sterowników czy tylko martwisz się na zapas? Też mam płytę Gigabytę i też instalowałem Linuxa (Mandrivę) i nie miałem żadnego problemu ze sterownikami - instalator Mandrivy pięknie rozpoznał wszystkie podzespoły w komputerze i prawdopodobnie z Ubuntu będzie bardzo podobnie.
Nie są potrzebne, mam Gigabyte GA-P35-DS4 i na żadnym Linuksie jeszcze nie instalowałem sterów, wszystko działa bez problemów.
Jeszcze nie instalowalem Ubuntu wiec wlasnie sie pytam o te stery.
Ale ewentualnie dana dystrybucja Linuxa wspiera poszczególne “urządzenia” zawarte na płycie głównej i posiada wiele mniej lub bardziej popularnych sterowników do sprzętu.
Aha. Czyli ne trzeba sterow do P.G.??
Czyli w tej chwili martwisz się “na zapas” Linux ma wbudowane bardzo dużo sterowników do przeróżnego sprzętu, jedna dystrybucja rozpoznaje i obsługuje więcej a inna mniej podzespołów przeróżnych producentów.
“Stery od grafy” też są zawarte w większości (a może i wszystkich) dystrybucji Linuxa ale pewnie nie będą one aktualne ale tym będziesz się zajmował zainstalowaniu i po pierwszym uruchomieniu systemu.
Przecież pod Windowsem też nie instalujesz sterowników do płyty głównej! instalujesz je do poszczególnych podzespołów zawartych na tej płycie, a to, że te sterowniki są przeznaczone dla konkretnego modelu płyty to tylko ze względu na uproszczenie i ułatwienie dla użytkownika (ma komplet wszystkich “pod ręką”)
Do płyty głównej nie potrzeba sterowników, są wbudowane w jądro i albo będzie wszystko działało albo coś może nie działać, np. ACPI ale to już raczej z winy producenta płyty, z płytą Asusa kiedyś się z takim czymś spotkałem.
Pozdrawiam!
No dobra to teraz już wszystko wiem