Hej,
I tu muszę się zgodzić z CzajAn. Wspomniane wyżej programy nie przynoszą żadnych niezbędnych rozwiązań. Acer eData Security to program, który umożliwia szyfrowanie/deszyfrowanie plików zgromadzonych na dysku. Integruje się z explorere’m Windows, a co za tym idzie obciąża system. A czy w ogóle używasz takiego rozwiązania?? Natomiast Acer Mobility Center Plug-In to plug-in, który zbiera w sobie najważniejsze ustawienia związane z mobilnością. Tyle że każde z nich można wywołać zdecydowanie szybciej poprzez kombinację klawiszy czy przyciski specjalne. Stąd wniosek, że to rozwiązanie też jest nieco chybione… 
Wygląda na to, że w większości tak. Na pewno osobnych sterowników będziesz potrzebować do grafiki. Być może też do karty sieciowej oraz Bluetooth’a. W przypadku pozostałych sterowniki do Visty i do 7’ki praktycznie się nie różnią. A swoją drogą - większość sterowników zostanie znaleziona już w procesie instalacji systemu. W przypadku mojego laptopa - Acer Aspire 6930G - Windows 7 Enterprise x64 (wersja 90-dniowa) nie zainstalował sterownika tylko do jednego urządzenia - skanera linii papilarnych. Reszta sprzętu została znaleziona i rozpoznana prawidłowo. 
Tak, te które są na stronie zupełnie starczą. Masz po kolei sterowniki do:
chipset’u płyty głównej,
Bluetooth’a,
dwa do kamer - instalujesz ten, który przeznaczony jest do Twojej kamery. Na dobrą sprawę możesz to nawet pominoś, bo nawet na domyślnych Windows’a kamera powinna działać bez zarzutu,
czytnika kart pamięci,
czytnika linii papilarnych - jeśli Twój model go posiada,
przewodowej karty sieciowej,
touchpad’a,
karty graficznej,
dwa do bezprzewodowych kart sieciowych - instalujesz ten, który przeznaczony jest do karty w Twoim laptopie.
Acer Screensavers to po prostu wygaszacz ekranu Acer’a - niepotrzebny!! 
Acer eData Security - o tym pisałem już powyżej - niepotrzebny!! 
Acer ePower Managment - program do zarządzania energią. Niestety w wersjach do Visty i 7’ki to oprogramowanie jest bardzo uszczuplone. Według mnie nie warto instalować.
Acer eRecovery Managment - program do zarządzania kopiami systemu. Ale jeśli zainstalujesz Windows7 to zupełnie nieprzydatny, bo łączy się on z ukrytą partycją, na której jest przecież Vista.
Wersja dostępna na stronie Acer’a powinna działać na wszystkich systemach, bez względu na platformę. Mnie wersja 11.1.4.0 działa na Windows Xp, na Viście i działała na Windows 7. 
Sterowniki swoją drogą, ale podstawowy jest system. Procesor, który posiadasz, obsługuje instrukcje 64-bitowe, więc na komputerze możesz postawić system 32- jak i 64-bitowy. I w zależności od tego, jaki system wybierzesz i zainstalujesz, będziesz potrzebować albo 32-, albo 64-bitowych sterowników.
Tak jak pisałem - procesor w tym laptopie obsłuży 32-bity i 64-bity. A system - w zależności od tego, jaki kupisz… 
Kwestia jest prosta - jeśli w nazwie znajduje się zwrot x86x64 to oznacza, że sterowniki są do wersji 32-bitowej i 64-bitowej. Tak więc wszystkie sterowniki - oprócz chipset’u oraz karty graficznej - będą pasować do obu architektur systemu.
O wszystkich już pisałem, oprócz Acer CrystalEye - to jest program do kamerki internetowej - możesz w nim zobaczyć podgląd obrazu i zrobić zdjęcia… 
Tak, to jest to samo - le tylko te się powtarzają. 
Pozdrawiam,
Dimatheus