Dział wydaje mi się odpowiedni bo temat dotyczy bardziej sprzętu niż oprogramowania. Chcę w końcu do końca skonfigurować PCta dlatego miło byłoby gdyby ktoś kto zna XTU i umie się w nim poruszać pomógł mi w dobraniu ustawień dla CPU (i7-6700K).
Oczywiście mogę to zrobić sam, ale nie ukrywam nie chcę tracić czasu na zapoznanie się z tematem do tego stopnia by zrobić to bezpieczne.
Problem owszem związany z OC, ale OC nie zamierzam robić. Jedyne co chcę osiągnąć to ustawić sensownie parametry BIOS tak by CPU nie chodził w trybie automatycznym tylko na stałe miał przypisane taktowania, zasilanie i inne potrzebne rzeczy.
Dlatego liczę, że ktoś kto się zna i wie jakie opcje trzeba ruszyć poświęci dla mnie 5 minut i mi je wskaże.
Plan mam taki by najpierw ustawić CPU przy pomocy XTU, przetestować czy działa stabilnie (również przy pomocy XTU, ale pewnie inne toolsy też wejdą w ruch), a następnie ustawienia te przenieść do BIOS (płyta główna to ASUS Z270F).
Chcę to mieć w BIOS bo nie chcę żeby w tle chodziło niepotrzebnie XTU.
Po co w ogóle chcę takie coś robić?
Po to, że chcę mieć stałe taktowanie zarówno procesora jak i iGPU. Jest mi to potrzebne ponieważ w grach gdy jest nagle zapotrzebowanie na moc to zanim CPU się przetaktuje występuje ścina w grze. Obecnie mam w trybie zasilania systemu ustawione by minimalne taktowanie CPU wynosiło 100%, ale nie podoba mi się to rozwiązanie. Po pierwsze nie załatwia to sprawy z taktowanie iGPU, a druga sprawa, że przy formacie będę musiał o tej szczególe pamiętać.
No i nie potrzebuję już pomocy bo wczoraj walczyłem z tematem ponad 7 godzin i już go ogarnąłem.
Jedynie jakby ktoś wiedział czemu po ustawieniu napięcia na CPU na 1.2 on dalej jest boostowany do 1.3 to byłoby fajnie, a jak nie to pewnie za jakiś czas sam sobie wygoogluje.
Zeby zwiekszyc responsywnosc windowsa, zmien plan zasilana na wysoka wydajnosc, lub najlepiej zainstaluj program “Park Control”, i wybierz “Bitsum Highest Performance”.
Przycinki w grach w zadnym wypadku nie byly spowodowane zmiana stanow P-state w procesorze.
Bo 1.2V jest napieciem dla normalnych stanow, tzw. P-state.
1.3V wrzuca ci gdy rdzenie wchodza w stan Turbo.
W ogole, bardzo glupio zrobiles kupujac plyte glowna za 800zl i proc za 1700zl i pozniej nie masz pieniedzy na rozsadna karte graficzna.
Trzeba bylo kupic Ryzena za polowe tej kwoty.
Podzespoły kupowałem rok temu więc ceny były zdecydowanie inne niż podajesz. Co mi po ryzenie, skoro chciałem i potrzebowałem intela.
Zresztą nawet gdybym zaoszczędził połowę kwoty o jakiej piszesz to na kartę graficzną i tak by nie starczyło, więc nie widzę sensu w takim zakupie.
Kupując kompa i tak wiedziałem, że przez co najmniej rok nie kupię karty graficznej bo nie warto. GTXy miały zawyżone ceny no i chciałem czekać na premierę nowych kart, no i się doczekałem teraz tylko trzeba poczekać aż podatek od nowości zejdzie i można kupić RTX2080 lub RTX2080Ti .
W sumie to zastanawiałem się ostatnio nad tym cze nie lepiej jednak kupić GTX1080Ti zamiast RTX’a, ale z tego co już się dowiedziałem RTXy wspierają TensorFlow więc nie ma nawet o czym pisać.