Potrzebny program sygnalizujący zerwanie łącza

Witam.Poszukuję programu sygnalizującego przerwanie łącza z internetem.Może ktoś zna taki program?Pozdrawiam

O jakie połączenie chodzi?

Jeśli LAN (przez kartę sieciową) to wystarczy wejść Start>Ustawienia>Panel Sterowania>Połączenia sieciowe (zakładając, że masz Windows XP, bo tego też nie podałeś)

Kliknąć prawym na dane połączenie, wybrać opcję Właściwości a następnie zaznaczyć “ptaszka” przy:

• Pokaż ikonę w obszarze powiadomień podczas połączenia

• Powiadom mnie jeśli te urządzenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności

Jeśli chodzi o połączenie np. za pomocą modemu ADSL USB, powinny takie opcje znajdować się w oprogramowaniu dołączonym do modemu. Ewentualnie powinna być na takim modemie dioda, która sygnalizuje stan połączenia.

Dzięki Stranded.Mam Windows Vista.Jednak chodzi mi o program ,który zasygnalizuje zerwanie połączenia np.dźwiękiem albo jakąś rzucajacą się w oczy informacją.Wyjasnie ci na czym polega mój problem.Mam automat samohandlujący na Forex aw domu podczas mojej nieobecnośći gdy on działa jest dziewczyna,która rzadko spogląda na komputer.Potrzebuje takiego programu,ktory ją powiadomi np.dźwiękiem,że połączenia nie ma,żeby wznowic to połączenie.Korzystam z modemu iroutera w angielskiej sieci “Virgin” 20 mb(jezeli to jest istotne)idzie nie przez usb tylko zwykly przewód internetowy (jestem laikiem nie wiem jak sie to nazywa fachowo,jest wtyczka przeźroczysta przypominająca prostokat i jak wciskam to jest klikniecie blokujace).Czy znasz taki program.Pozdrawiam.

Rozwiazanie ponizej tylko czesciowo odpowiada na Twoje pytanie, niemniej jesli nie znajdziesz takiego programu, moze sie przyda?

Naciskasz klawisze “Windows” i “R”, wpisujesz “cmd”.

Wpisujesz “ping www.google.com /t”.

W momencie zerwania polaczenia pokaze sie komunikat o przekroczonym czasie odpowiedzi lub o braku dostepnosci urzadzenia.

Rozwiazanie jak juz pisalem moze nie byc zadowalajace, ale jesli nie znajdziesz niczego innego - moze lepiej postawic okno z pingiem na pierwszy plan i rzucac na nie okiem od czasu do czasu?