poda ktoś link do ISO Windows 7 legalne ISO !
Może być lipa
, bo nie ma w Windows ISO Downloader /
tb.rg-adguard.net
, a strona Microsoft nie dla każdej licencji pozwala uzyskać obraz (chyba głównie box, problematyczna jest wersja preinstalowana).
Chyba, to się nie znasz. Link powyżej.
No właśnie - M$ pozwoli ściągnąć Windowsa tylko jak masz klucz od wersji BOX albo OEM kupione osobno w sklepie. Nie pozwoli ściągnąć jeśli klucz jest od wersji preinstalowanej na kompie - odsyła do producenta sprzętu. Mam laptopa od Della - proszę mi powiedzieć gdzie u Della mogę ściągnąć legalnego Windowsa (potrzebny do reinstalacji, partycja Recovery zamazana) - szukałem i nie ma. Są tylko sterowniki i instrukcje. Trzeba skorzystać z Windows ISO Downloader.
Masz na spodzxie laptopa nalepke z kluczem? Jak tak to to jest ten sam klucz co kupiona wersja OEM w sklepie na paragon. Klucz do wersji preinstalowanej będzie inny.
ten obraz systemu jest z najnowszymi aktualizacjami?
MAX SP1. Potem sobie można wgrać z 3 ważne aktualizacje i poleci szybciej.
-
April 2015 servicing stack update for Windows 7 (KB3020369) (wymagana by zainstalować poniższy pakiet zbiorczy)
-
Convenience rollup update for Windows 7 SP1 (KB3125574) (zbiorczy pakiet montujący większość łat wydanych między SP1 a kwietniem 2016)
-
July 2016 update rollup for Windows 7 SP1 (KB3172605) (rozwiązuje problem z długim wyszukiwaniem aktualizacji i obciążeniem svchost)
dzieki wielkie reszty aktualizacji nie instalowac?
Najpierw lepiej te trzy by potem skanowanie nie trwało kilka godzin, a resztę też trzeba chyba że czujesz się wystarczająco bezpiecznie jak masz z kilkadziesiąt luk 0-day które ktoś może jeszcze wykorzystuje a już są połatane.
No to się wyjaśniło, lamenty pod artykułem pochodziły od osób co miały system preinstalowany a nie osobno kupiony OEM/BOX.
Pytanie czy działa obraz bez edycji pliku ei.cfg (jak potrzebujemy innej wersji niż możliwa do pobrania), by móc zainstalować dobrą wersje językową i czy linki / podstrona wykonuje pobieranie.
U mnie nie działa wersja 5.28 z 2 odświeżenia po wybraniu opcji Windows 7 np. home premium i wraca do formularza.
Czyli nie pozwala wybrać języka na dalszym kroku i pobrać.
Ściągnij w7 pro pl i usuń wspomniany plik i masz do ultimate odblokowane. A czemu Adguard nie działa?
Jeszcze jak była możliwość ściągnięcia oryginalnych obrazów z oficjalnej strony microsoftu (dzięki wprowadzeniu małej modyfikacji na stronie, dzięki której uzyskiwało się dostęp do wszystkich obrazów na wspomnianej stronie, także tych ukrytych, niewidocznych z normalnego poziomu strony), pobrałem sobie dwa obrazy ISO Windows 7 64 bit, tak na wszelki wypadek.
I teraz pytanie, jeślibym chciał postawić czysty system na laptopie, na którym był preinstalowany Windows 7 (nie z partycji odzyskiwania ze względu na niepotrzebne śmieci umieszczone w nim przez producenta-Acer), to z którego obrazu lepiej skorzystać:
Win7_HomePrem_SP1_Polish_COEM_x64
czy
Win7_HomePrem_SP1_Polish_x64
Na laptopie jest naklejka licencyjna Windowsa.
Więc, aby aktywować na nowo zainstalowany system, którego obrazu lepiej użyć?
I czy aktywować go serialem z naklejki, czy w inny sposób?
Czy podczas instalacji od razu podać ten serial, czy pominąć ten etap podczas instalacji i aktywować go dopiero po zainstalowaniu.
Jak to jest?
Oczywiście system preinstalowany jest w tej samej edycji, co obrazy a więc Windows7 Home Premium 64 bit.
Wydaje mi się, że ten bez coem powinien ci pprzyjąć klucz oem (bo to tzw. full i można aktywować oem lub box). Te z coem czasami nie chcą funkcjonować, jak należy. Dlatego polecam najpierw spróbować bez coem.