Tak jak w temacie - nie mogę uzyskać połączenia internetowego. Nie wiem gdzie klikać aby utworzyć połączenie z internetem.
Podłczączony kablem? WIFI? Sterowniki do karty sieciowej wgrane? Service Pack 3 zainstalowany?
Jakieś ikonki “internetowe” na pasku zadań (po prawej) widać?
Zainstalowałeś może SP3 - wymagany do połączeń szyfrowanych.
To powinno być gdzieś w panelu sterowania,internet,sieć i internet albo opcje internetowe.Połączenia sieciowe->Dodaj nowe połączenie.Czy karta sieciowa jest widoczna w managerze urządzeń ?.Wskazujesz typ,czy to jest PPoE,czy inny typ połączenia.Przy PPoE tworzysz połączenie,wpisujesz użytkownika,hasło od dostawcy i się łączysz.
Dzięki za odpowiedzi, ale teraz muszę to ogarnąć, co, gdzie i jak. Zapomniałem dodać, że stawiam Windowsa na VMWare - czy to coś zmienia? Czy wszystkie porady będą działać na maszynie wirtualnej. Zabrałem się za część porad - brak SP3 - pobralłem na komputer matkę, ale nie działa kopiuj -> wklej, połączenie kablem, karta sieciowa:
- internet.inethd.net/node/10
- www.centrumxp.pl/WindowsXP/1119,Instalowanie-polaczen-sieciowych.aspx
- www.syrion.pl/informacje/pppoe-xp.html
- m.komputerswiat.pl/poradniki/programy/windows/2009/02/konfiguracja-sieci-wi-fi-w-windows-xp.aspx
- www.uci.zut.edu.pl/uslugi-uci/siec-bezprzewodowa-zut/konfiguracja-dostepu-do-sieci-bezprzewodowej-windows-xp.html (ten raczej mniej przydatny)
a trochę zmienia wtedy powinieneś sprawdzić konfiguracje maszyny wirtualnej czy dajesz jej dostęp do internetu itd.
kb.vmware.com/selfservice/microsites/search.do?language=en_US&cmd=displayKC&externalId=1016466
VMToolsów nie ma.
Nie umiałem sobie tego skojarzyć a latało mi po głowie tylko virtualbox guest additions
.
Inna sprawa, że może po prostu wirtualny switch jest źle skonfigurowany.
Tego nie wiem, ale wrócę do tego postu, ponieważ zapodziałem gdzieś login i hasło
Już zauważyłem zmiany po zainstalowaniu VMTools. Działa metoda Kopiuj <==> Wklej w obie strony, przeciągnij i upuść, rozdzielczość ekranu 1920x1080 ale po powrocie do okienka 640x480 i po ponownej maksymalizacji wraca do rozdzielczości 1920x993
I raczej dobrze - wtedy na monitorze full hd nie masz suwaka przy aktywnych paskach Vmware i pasku zadań windows.