Poważny problem ze sprzętem


(Szymon Bartnicki) #1

Komputer mojego wujka raz się włącza innym razem przy włączaniu pojawia się pisk z głośnika i komputer nie startuje dopiero gdy znowu włącze to jest normalnie i wtedy wszystko dobrze działa.Sprawdzałem już kartę graficzną i karty pamięci-są OK. Napiszcie mi proszę co jest tego powodem i co mam robić? POMOCY! !!


(fiesta) #2

Przenoszę:

Na Luzie :arrow: Problemy


(system) #3

Mi to wygląda na objawy podkręconego procka :smiley:


(:: MARIO ::) #4

Sprawdzić jeszcze zasilacz :wink:

Ja tak miałem jak zaostro podkrecałem :smiley: i cierpial na tym caly sprzet :smiley: poki co wszystko jest oki :smiley:


(system) #5

To tak (zakładam, że komp na fabrycznych ustawieniach):

:arrow: Sprawdź połaczenie przycisku POWER z płytą główną , czy nie jest aby za luźno.

:arrow: Odłącz np. wszystkie napędy optyczne i inne zdębne rzeczy i wtedy zobacz, czy komputer się będzie normalnie uruchamiał.

:arrow: Jeśli obie czynności nie przyniosą rezultatu, to jestem skłonny sądzić, że zasilacz jest uszkodzony i należałoby go wymienić.

A jeśli procesor jest podkręcony, to oczywistym rozwiązaniem jest przywrócenie jego fabrycznych ustawień :!:


(Mbartek) #6

Problem ten jest zwizany z za wysoka temperatura procesora lub chipsetu.

Sygnalizuje o tym ciagly pisk z glosniczka. Mi takrze wyglada to na podkrecenie procka albo zle chlodzenie. jezeli twoj wujek podkrecal procka i system jest stabilny to nie warto z tego rezygnowac. Po protu kup dobry kuler np. SPIRE za 80 zl. albo w tej samej cenie rownie dobrego jak spire zalmana, tylko za zalman jest glosniejszy. Pozdrowienia dla wujka overlockera :slight_smile:


(Szymon Bartnicki) #7

Nic nie było podkręcane.Wszystko jest tak jak było na początku.Czekam na naspępne porady.


(system) #8

Qrcze, to procek typu 486 :smiley: Moim zdaniem zasilacz Ci nawala....


(:: MARIO ::) #9

dobrze powpianj zasilania, zwłąszcza te na mobo, wypnij i zmień gniazda ramów :slight_smile: hmmmm wypnij grafe i ponownie osadz w gnieździe agp :slight_smile: to wsumie tyle co mogę jeszcze doradzić, ale na 99,9% to błędy zasilania lub niewykrywania za pierwszym rozruchem któregoś z podzespołów ramu, grafy :!: