Powiekszenie pamieci ram HP pavilion dv9000 667mhz

Witam kolegów i koleżanki. Chciałbym rozszerzy pamięć ram w swoim lapku hp pavilion model dv9000 byłem na stronie hp i piszą że mogę rozszerzyć tylko do 2GB czyli mam dwa gniazda i wychodzi na 2x 1GB trochę mało. Obecnie mam 1GB czyli 2x512 Mb. Czy jest możliwość rozszerzenia jej do co najmniej 2x2Gb = 4Gb od czego to zależy. Proszę o wy rozumiałość jest to mój pierwszy post.PZdr :smiley:

ciachotdi , na forum używamy polskich znaków (ż, ł, ć, ś, ą itp.). Proszę wyedytować swojego posta i poprawić co trzeba. Niezastosowanie się do prośby będzie skutkowało przeniesieniem tematu do śmietnika.

Co do pytania - skoro płyta obsługuje maksymalnie 2 GB, to nic z tym nie zrobisz.

Od tego że płyta główna twojego laptopa jest w stanie obsłużyć tylko maksymalnie właśnie te 2 GB RAM. I nawet gdy włożysz 2 moduły po 2x2GB to i tak komputer wykorzysta tylko te 2 GB.

U mnie (tyle że Acer Extensa 5220) też płyta według producenta obsługuje max 2GB [2x 1GB] ale mam 3 GB slot pierwszy 1GB i drugi 2GB inna konfiguracja nie działa i musiał byś sprawdzić u siebie. Może pożycz od kogoś tylko by sprawdzić. Albo szukaj na google na pewno ktoś już próbował :smiley:

Rozumiem kolego pablo79 czyli tak musi zostać. Zastanawiam się tylko jak ludzie sprzedają te laptopy - piszą na allegro że mając tą samą płytę główną co ja - 3GB pamięci ram :o

Zerknij tu niby wykrywa 4GB http://forum.suse.pl/index.php?topic=18259.0

bios wykrywa a system nie a jaki z tego morał???

• kto wie?

~ nie żuj gumy pod lasem bo spalisz stodole :smiley:

DZIĘKI ZA ZAINTERESOWANIE KOLEDZY

Żeby system wykrył 4GB RAM musisz mieć wersje 64bity, można znaleźć dużo informacji na ten temat.