Witam kolegów i koleżanki. Chciałbym rozszerzy pamięć ram w swoim lapku hp pavilion model dv9000 byłem na stronie hp i piszą że mogę rozszerzyć tylko do 2GB czyli mam dwa gniazda i wychodzi na 2x 1GB trochę mało. Obecnie mam 1GB czyli 2x512 Mb. Czy jest możliwość rozszerzenia jej do co najmniej 2x2Gb = 4Gb od czego to zależy. Proszę o wy rozumiałość jest to mój pierwszy post.PZdr
ciachotdi , na forum używamy polskich znaków (ż, ł, ć, ś, ą itp.). Proszę wyedytować swojego posta i poprawić co trzeba. Niezastosowanie się do prośby będzie skutkowało przeniesieniem tematu do śmietnika.
Co do pytania - skoro płyta obsługuje maksymalnie 2 GB, to nic z tym nie zrobisz.
Od tego że płyta główna twojego laptopa jest w stanie obsłużyć tylko maksymalnie właśnie te 2 GB RAM. I nawet gdy włożysz 2 moduły po 2x2GB to i tak komputer wykorzysta tylko te 2 GB.
U mnie (tyle że Acer Extensa 5220) też płyta według producenta obsługuje max 2GB [2x 1GB] ale mam 3 GB slot pierwszy 1GB i drugi 2GB inna konfiguracja nie działa i musiał byś sprawdzić u siebie. Może pożycz od kogoś tylko by sprawdzić. Albo szukaj na google na pewno ktoś już próbował
Rozumiem kolego pablo79 czyli tak musi zostać. Zastanawiam się tylko jak ludzie sprzedają te laptopy - piszą na allegro że mając tą samą płytę główną co ja - 3GB pamięci ram :o
bios wykrywa a system nie a jaki z tego morał???
- kto wie?
~ nie żuj gumy pod lasem bo spalisz stodole
DZIĘKI ZA ZAINTERESOWANIE KOLEDZY
Żeby system wykrył 4GB RAM musisz mieć wersje 64bity, można znaleźć dużo informacji na ten temat.