Mam taką sytuację, na laptopie jest zainstalowany Windows 10 na dysku SSD 128GB, z oczywistych względów zapchał się, posiadam też dysk 1TB 2’5 cala do którego dokupiłem sanki, następnie zamontowałem dysk podmieniając z DVD. I mam teraz pytanie, czy da się rozszerzyć partycję C “wciągając” dysk HDD. Pomija fakt ż zmieni to prędkość i inne niedogodności, chodzi mi o to czy jest to możliwe aby dodatkowy dysk pełnił rolę systemowego?
Można, nie siedze teraz przed kompem z Windowsem, ale w zarządzaniu dyskami klikasz prawym na nieprzydzielone miejsce, wybierasz rozszerz wolumin i wybierasz partycję, która ma być rozszerzona chyba… Ewentualnie klikasz na dysk c prawym i jego wybierasz, żeby rozszerzyć No coś takiego się robiło
Ale to jest słaby pomysł. Lepiej zostaw tak jak jest, a odinstaluj duże programy/gry z C i zainstaluj na innym dysku.
Poczytaj. Lecz mnie nie pytaj czy działa ponieważ tego nie musiałem robić.Spróbuj.
Tyle ze to dotyczy raczej wyodrębnienia instalacji i uruchamiania aplikacji od systemu by zachować mniej więcej szybkość ich uruchamiania. No i to dotyczy dwóch ssd.