Powiększenie systemowej partycji po sklonowaniu z innego dysku SSD

Dobry,

mam drobny problem. Sklonowałem sobie z mniejszego SSD system wraz z partycjami i problem polega na tym, że chciałbym je powiększyć. Odmawia zrobienia tego narzędzie systemowe, odmawia tego GParted (zresztą tak samo, jak Windowsowe narzędzie). Cóż zrobić?

Edit: Dowiedziałem się tyle, że nie mogę tego zrobić przez to, że pomiędzy wolnym miejscem a partycją systemową jest recovery, przez które nie mam możliwości poszerzyć partycji (recovery działa jak ścianka działowa). Ma ktoś jakiś pomysł, co z tym zrobić i czym?

Pokazałbyś zrzut ekranu z zarządzania dyskami?

Przez inną partycję oczywiście nie rozszerzysz, ale:

1. Recovery można w zasadzie usunąć
  2. Możesz utworzyć drugą partycję i ją zmapować do wirtualnego folderu
1 polubienie

Wypróbuj EaseUS Partition Master lub AOMEI Partition Assistant . Bedziesz musiał zapewne zrobić kolejkę operacji polegającą na przeniesieniu partycji recovery i rozszerzeniu systemowej. Sam to robiłem i poszło elegancko.

1 polubienie

Więc wygląda to tak (przez AOMEI):

Kiedy usunę w programie tę partycję recovery, faktycznie program widzi, że można już partycję systemową rozszerzać. Jednak jak przenieść to recovery, aby czegoś nie spaprać?

Kliknij na partycję i użyj polecenia “Zmiana rozmiaru/Przesunięcie”. Powinno się dać przesunąć partycję do przodu, a potem powiększyć systemową o dostępne miejsce.

1 polubienie

Ooooooh, that’s how AOMEI works. Miałem z tym ostatnio tak mało do czynienia, że człowiek się aż trochę zapomniał. Kiedyś to chociaż sam coś zepsułem od czasu do czasu. Teraz już sobie poradzę, dzięki wielkie.

Dodam od siebie, że jak potem najdzie Cię ochota na naprawę czegokolwiek innymi programami, jak np. wyrównywanie partycji to możesz skończyć z niesprawnym systemem. Pierwotny układ sprzed przenoszenia, jak i rozmiary są dalej zapisane w tablicy dysku i może być tak, że jakakolwiek naprawa danych na dysku czy sektora rozruchowego może nam wsio porozwalać. Po klonowaniu HDD na SSD cieszyłem się 3 dni… chciałem wyrównać partycje no i wszystko w pizdu. Został tylko reinstall od zera.

1 polubienie

Będę miał to na uwadze. Jak na razie wszystko poszło gładko, recovery się przeniosło i wszystko jest ułożone jak należy. Dzięki jeszcze raz.

1 polubienie