Powolna praca, zamykanie programów, brak reakcji antywirusów


(system) #1

Witam.

Wczoraj wszystko ładnie chodziło. W nocy komp się wyłączył i rano musiałem się logować do systemu - wcześniej nie musiałem tego robić. Na dzień dobry nie odpalił fire wall - Agnitum Outpost. Kiedy odpaliłem go samodzielnie - zgłosił błąd. Odpaliłem Spyboot S&D ale mulił tak bardzo , że go wyłączyłem i odpaliłem Lavasoft Ad-Aware - ten po 17 minutach pokazał mi 30 błędów, w tym 20 poważnych, 10 typu trojan. Kazałem mu je wrzucić do quarantanny... i program zamulił, komp się zawiesił.. po 30 minutach zrobiłem reset. Odpalając musiałem się logować, kiedy zajrzałem w przywracanie systemu okazało się , ze ta funkcja jest wyłączona, choć wcześniej była włączona. Teraz komp muli straszliwie. Przeglądarka tak muli , ze nie odnalazła haseł do forum na dobreprogramy, nie pamiętając hasła zrobiłem nowy login - zajęło to około 20 minut, bo każda reklama wyskakująca podczas rejestracji blokowała przeglądarkę. Mając pięć przeglądarek udało mi się w końcu jakoś wrzucić swój problemem na to forum. Poniżej log Hijack This. Pomagając mi proszę pamiętać, że nie jest mi łatwo nawigować w internecie.

Czekam na odpowiedz i pozdrawiam.


(Katalonczyk97) #2

zaktualizuj do Service Pack 3 i internet exploler versja 8


(deFco247) #3

Logi wklejasz na wklej.org lub wklej.to, a w poście dajesz link.

Pokaż logi:

Przestawiasz w nim Processes i Modules na All oraz wklejasz w dolne białe okienko Custom Scans/Fixes :

Klikasz Run Scan.

W GMER nic nie zmieniamy -> wciskamy Szukaj (skan potrwa kilkadziesiąt minut) -> po skanie Kopiuj.

W przypadku restartu w czasie skanowania odznacz Urządzenia oraz Pliki.


(system) #4

hijack this log

http://wklej.to/e2uC

otl.txt oraz extras.txt (otl)

http://wklejto.pl/46932

gmer

http://wklejto.pl/46937

deFco247 robie jak mówisz i dziękuję za odzew

Decos20 porady typu aktualizacja ie 8 nie mam zamiaru robić

chciałem tez dodać, ze komp działa od 6 lat bez formatu i mam nadzieję, że uda się go reanimować.

czekam na odpowiedź i pozdrawiam


(deFco247) #5

Doklej jeszcze log z System Repair Engineer.

W białe dolne okno Custom Scans/Fixes w OTL wklej:

Run Fix. Restart, jeśli będzie potrzebny.

Potem log z usuwania oraz nowy log robiony opcją Run Scan.

Wykonaj pełny skan Malwarebytes' Anti-Malware - znalezione obiekty usuń.

Pokaż raport po usuwaniu.


(system) #6

Log System Repair Engineer. (opcja smart scan)

http://wklejto.pl/46942

OTL log z usuwania (run fix)

http://wklejto.pl/46948

OTL nowy log z run scan

http://wklejto.pl/46951

Malwarebytes' Anti-Malware

szybki skan i log po usunięciu szkodliwych obiektów

http://wklejto.pl/46956

_____

po restarcie widać już poprawę, jednak nadal trzeba się logować (czego wcześniej nie było) oraz wyskoczyły dwa otwarte okna moje dokumenty - z tymi dokumentami miałem problem jakiś rok temu. chodziło o explorer.exe i naprawiłem go, ale tym razem nie mogę go znaleźć w regedit.


(deFco247) #7

Miało być pełne skanowanie, a nie szybkie.


(system) #8

masz racje, pomyłka - późno już było..

i faktycznie! znalazł jednego trojan.downloader na d

Malwarebytes' Anti-Malware log po skanowaniu

http://wklejto.pl/47063

Malwarebytes' Anti-Malware log po osunięciu szkodliwych

http://wklejto.pl/47065

a moje dokumenty dalej wyskakują:wink:


(deFco247) #9

Teraz już powinno być czysto. :slight_smile:

W OTL kliknij CleanUp.

Wyczyść rejestr i dysk CCleaner.

Usuń zbędniki z autostartu.


(system) #10

dziękuję bardzo doktorze deFco247 :slight_smile:

reanimacja pacjenta zakończona sukcesem:)