Powolny komputer, podejrzewam dysk


(Matijas Pwner) #1

Od kilku dni komputer potężnie mi zamula, włącza się nie raz po 5 minut, a ikonka HDD podczas spoczynku nie gaśnie. Czy taka wydajność dysku jest normalna i czy to on może być powodem "zmulenia"? Jeśli tak, to jaki dysk polecicie? Ceny wahają się od 100 do kilkuset złotych i nieważne czy ma pojemność 250GB czy 1TB, to posiadają identyczną cenę. Trochę mnie to myli... Na dodatek patrzyłem na testy mojego dysku i powinien osiągać bez problemów od 36mb/s do 56mb/s Dodaje screen z HD Tune'a:

dyskbenchmark.th.jpg

Może jeszcze specyfikacja całego sprzętu:

Intel Core 2 Duo E6300 (coś z nim może być jeśli nie z dyskiem)

GoodRam 2GB 800MHZ (dopiero co wymieniałem kości)

ASrock Dual-Vsta775 (wiem, syf, ale mam zamiar kupić nową)

WD2500jb (nieszczęsny dysk)

Amacrox Warrior 450W (wystarczał przez ponad rok, więc to raczej nie on)

Radeon HD5770 (świeżutka, kupiona zaraz po premierze)


(Lukaszk 89) #2

Podaj napięcia i temp. z BIOSu i Everesta.

Muli pod obciążeniem czy normalnie też?


(Matijas Pwner) #3

--------[Czujnik]-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Właściwości czujnika:

Typ czujnika Winbond W83697HF (ISA 290h)

Nazwa płyty głównej ASRock 4CoreDual-SATA2/VSTA / 775Dual-880/VSTA / P4Dual-880 Series

Stwierdzono otwieranie obudowy Nie

Temperatury:

Płyta główna 32 °C (90 °F)

Procesor 37 °C (99 °F)

Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 42 °C (108 °F)

Procesor nr 1 / rdzeń nr 2 41 °C (106 °F)

WDC WD2500AAJB-00WGA0 28 °C (82 °F)

Wentylatory:

Procesor 2519 RPM

Wartości napięć:

Napięcie rdzenia procesora 1.26 V

+3.3 V 3.33 V

+5 V 5.05 V

+12 V 11.83 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 4.85 V

W biosie są podobne wartości. Czy konieczna jest wymiana dysku? 2.5mb/s transferu to przesada, na kablu usb od telefonu tyle jest :frowning: Pod obciążeniem też ścina i to oczywiście nie jest ścinanie typu, że za wysokie ustawienia gry dałem tylko tak, jakby miał nagle miliardy operacji do wykonania i nie dawał rady... Proszę o pomoc


(Danielm86) #4

obstawiam szkodniki. Wrzuć loga z OTL na www.wklej.org i daj linka na forum


(Matijas Pwner) #5

Hmm aż tyle tego miało być?

http://www.wklej.org/id/418013/

Kaspersky niby coś dziś wykrył, ale sądzę, że więcej robali mam w kompie jednak...

Czy jeśli kupię nowy dysk, to problem zniknie? Na pewno nie przez wirusy i inne szity dysk ma prędkość 1.5mb/s-2.5mb/s, a normalny 100mb/s... Prawda?


(Lukaszk 89) #6

Możesz sprawdzić dysk na innym kompie.

Tempy i napięcia raczej w normie.