Witam, wczoraj wieczorem siedzę sobie na komputerze i pewnie jak w całej Polsce nie było prądu. U mnie polegało to na tym że prąd włączali i wyłączali co 5 min , a ja miałem uruchomiony komputer. Po 10 takich “włączaniach i wyłączaniach” prądu
komputer zawieszał się na czarnym tle ładowania systemu windows “Witamy w win…” gdzie z kropek tworzy się logo windowsa.
Po tym na 1 sec wyskakiwał blue screen w 10000 błędami oraz było pełno komunikatów że system uległ awarii. Po czym restartował się i w kółko to samo jeśli wybrałem opcje uruchom normalnie, drugą opcją było naprawianie systemu windows, wybrałem ją i pokazało mi się okno z Ratowaniem Systemu Windows. Były tam takie opcje jak odzyskiwanie systemu (nie miałem z czego), przywracanie systemu (inicjowało w nieskonczoność bez skutku) , wiersz poleceń , wykrywanie błędów.
Była też opcja od mojego producenta komputera “acer recovery system” jakoś tak. I wybrałem tą opcje i zainstalowało mi system od nowa na C bo dysk D zostawiłem. Tylko zastanawiam się nadal jak skoro nie wkładałem żadnych płyt ani nie robiłem żadnych kopii. Teraz się pojawia problem od tego momentu już zainstalowałem wszystkie (chyba) sterowniki ale komputer jest strasznie powolny, np. jeśli kliknę program z paska zadań to długo strasznie się ukazuje na pulpicie …
Mam tak z każdym, zawieszające się przeglądarki , zawsze po wyłączeniu jakiegoś programu wyskakuje mi że przestał działać.
Można mi jakoś pomóc ? Może nie mam jakiś sterowników lub czegoś , jest jakiś program co wykryje błędy ?
kevin60 , zapoznaj się, proszę, z tym tematem i tą stroną, a następnie - korzystając z przycisku Edytuj(na dole pierwszego posta po prawej stronie) i opcji Użyj pełnego edytora - popraw tytuł wątku tak, by mówił konkretnie o problemie. Poprawnie zatytułowany wątek zwiększa szansę na uzyskanie szybkiej pomocy. Zignorowanie tej prośby będzie skutkować przeniesieniem tematu do kosza.
Pobierz defragger portable. http://portable.info.pl/defraggler-portable/ Na razie nic nie defragmentuj, tylko otwórz i kliknij w opcję status. Wyświetli się po prawej stronie odpowiednik zakładki health z hd tune. Najedź kursorem na środek okna i wybierz z prawego przycisku myszy - kopiuj wszystko. Tu wklej.
Wygląda na to, że dysk się obronił, ale trzeba sprawdzić pamięć i grafikę. Do tego można znaleźć odpowiednie programy.
Te “ściny”, to może być nawet jakaś zmiana ustawień i trzeba sprawdzić przyspieszenie sprzętowe, czy jest ustawione na full. Dodać też trzeba by było rozmiaru stronicowania, tak na sztywno np 3000MB minimalny i maksymalny rozmiar stronicowania, bo gry są wymagające, jakby co, a ustawienie na sztywno zapobiega fragmentacji pagefile.sys. O ile wiem, to acer daje sporo capware. Wypadałoby odciążyć go w procesach. No i w ustawieniach ustawiając najlepszą wydajność, trzeba to odznaczyć, bo często sypie błędami w wyświetleniu animacji. Niech system windows wybierze optymalne ustawienia.