Powrót do windows 7 -> kmputer w kółko się restartuje

Witam!

Postanowiłem wrócić na jednym z komputerów do systemu Windows 7 Home Premium bo skaner na Windows 10 mi nie działał.

Komputer stoi na napisie “Trwa przywracanie poprzedniej wersji Windows…” z kręcącym się kółeczkiem przez około 15 min następnie się restartuje i na kolejne 15 min pojawia się ten napis. Wygląda to tak jakby proces powrotu ruszał za każdym razem odnowa.

Taka sytuacja trwa od 13.30.

Ciachałbym jakoś to przerwać. Wszystkie cenne dane poza pocztą Outlook-a mam na D. Czy jest jakiś sposób na przerwanie procesu, który nie wiąże się z formatem dysku C?

Bardzo proszę o odpowiedź.

Dane i tak musisz eksmitować bo nie wiadomo, czy proces nie utknął w połowie, i cokolwiek nadaje się do uruchomienia.

Musisz posiadać nośnik z systemem albo chociaż narzędziami naprawczymi, jeśli nie masz to możesz go przygotować za pomocą innego komputera z Windows 10. Przejdz do klasycznego panelu sterowania >> odzyskiwanie >> utwórz nośnik.

Po uruchomieniu komputera i bootowaniu z nośnika przejdz do wiersza poleceń i wpisz

bootrec /fixmbr

bootrec /fixboot

bootrec /rebuildbcd

Przy trzeciej komendzie będzie komunikat który trzeba zatwierdzić wpisując y. Następnie sprawdz czy komputer się odpala.