Powrót do Windowsa10

Moje pytanie jest takie : kupiłem używanego laptopa z zainstalowanym WIN 10 , następnie zainstalowałem Linuxa /Deepin’a/,którego używałem jakiś dłuższy czas. Teraz postanowiłem wrócić do poprzedniego systemu,a więc WIN 10.
I tutaj nie wiem,czy uda mi się zainstalować go na tym sprzęcie-nie mam klucza,gdyż WIN 10 był “skasowany” podczas instalacji Linuxa. Proszę o wszelkie informacje na ten temat - jak wrócić ?

Jedyna naklejka z informacją o systemie jest pod spodem i wygląda tak:

Pobierz:

https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10

Zainstaluj, instalator sam dobierze edycje Windows -i sam zaaktywuje

Jeśli to w miarę współczesny laptop, to klucz powinien być zapisany w biosie i instalator nie będzie o niego nawet pytał. Jak zapyta, to pomiń wprowadzanie klucza, a po instalacji kliknij normalnie aktywacje w trybie online.

@incognito74,
Problem,że żadnej naklejki nie ma…

Dziękuję Kolegom za informacje , skorzystam z rad…

Klucz jest zaszyty w BIOS/UEFI.

Wolfx64 to niewielkie i bardzo proste narzędzie, mające na celu odzyskiwanie kluczy licencyjnych systemu Windows

Tylko po co? :thinking:

1 polubienie

Dziwi mnie brak zrozumienia dla postawy “im mniej softu TYM LEPIEJ”. Zawsze.

Klucz ma się odnaleźć sam. Jak się nie odnajdzie, to ten “wyciągnięty” się na 90% i tak nie zaaktywuje.

1 polubienie

Jeśli posiadałeś klucz 8 lub 8.1 to znaczy, że na 100% zapisany jest on w BIOS’ie.

@incognito74 ,
Mój BitDefender jest tak wrażliwy,że wysłał komunikat co do tego Wolf’a :slight_smile:
"
Plik C:\Users\rysza\Downloads\WOLFx64 v03.5.5\WOLF.exe jest zainfekowany Trojan.GenericKD.42091661 i został przeniesiony do kwarantanny. Zalecane jest uruchomienie skanowania systemu, aby upewnić się, że system jest czysty

To taka Windowsowa odmiana filozofii KISS :wink:

Post wyżej masz dowód, że słuszna :wink:

Ale jasne, więcej Lucky Patcherów i Driver Boosterów. Co się może stać :smiley:
Ach, no i nigdy nie reinstalować zawirusowanych systemów :heart: Lepiej ratować zwłoki przeskanowane jakąś potwornością generującą te Święte Logi Do Analizy i zakładać, że już jest bezpiecznie ^^

1 polubienie

Mam tego Nortona i był skuteczny. Jeśli chodzi o to jak skuteczny jest teraz to: sygnatury wirusów są aktualizowane więc jest ok.