Powtarzające się "Sprawdzanie spójności dysku"

Witam

Od jakiegoś czasu po każdym uruchomieniu laptopa, komputer sprawdza spójność dysku. Nie było by to może dziwne, gdyby nie fakt, że nigdy nie znajduje żadnych błędów i nic nie jest naprawiane, a proces uporczywie startuje po każdym włączeniu laptopa. System mam Windows Xp, na bieżąco czyszczę i defragmentuję dysk twardy oraz usuwam błędne wpisy rejestru i defragmentuję rejestr w komputerze. Co jeszcze można zrobić by naprawić ten problem, bo sytuacja jest trochę denerwująca (wydłużony czas uruchamiania systemu)?

Sprawdź stan dysku HD Tune

[System został prawidłowo zamknięty a checkdisk się uruchamia](http://www.fixitpc.pl/topic/46-optymalizacja-i-odchudzanie-windows-xp/page view findpost p 184)

Atis Próbowałem sprawdzić rejestr tak jak podano na wskazanej przez ciebie stronie, ale u mnie w pierwszym przypasku w rejestrze “Winlogon” w ogóle nie ma takiej opcji jak SFCScan, więc nie mogę tam wprowadzić zmian. W drugim przypadku wykasowałem zbędne wpisy (był jeden) w “BootExecute”, ale to nie rozwiązało problemu.

Na co zwrócić uwagę w programie HD Tune, zrobiłem scan dysku (ten dokładny) i wszystko jest o.k. - wszystkie sektory sa zielone.

Na domyślnych ustawieniach windowsa nie powinno co uruchomienie sprawdzać danych.

Ja proponowałbym raczej uruchomienie w CMD (start/uruchom i wpisz cmd ) wpisać komendę:

chkdsk C: /f /v /r

Sprawdzanie trochę potrwa ale będzie dokładne i naprawi wszystkie ewentualne błędy.

Gdzie C: to przeważnie partycja systemowa i sprawdź przy następnym uruchomieniu sprawdzenia dysku za nim uruchomisz przez komendę wyżej napisaną która partycja jest sprawdzana. Zakladamy że właśnie C: ale należy dla pewności sprawdzić.

Z HD Tune możesz podać screna z zakładki Health będzie SMART .

Zawsze jest sprawdzana spójność dysku na partycji D (mam dysk podzielony na partycje C i D). Wieczorem spróbuję zastosować procedurę CMD.

W tym dziale jest podobny wątek i podane tam komendy też możesz zastosować ponoć pomogło nie jednemu

sprawdzanie-systemu-plikow-t244054.html

Po wpisaniu w CMD chkdsk C: /f /v /r Jest informacja,ze nie można zablokować bieżącego dysku, a program CHKDSK nie może działać ponieważ wolumin jest używany przez inny proces. Pyta jeszcze czy ten wolumin ma być sprawdzany przy następnym uruchomieniu komputera. Do wyboru T/N.

"

Dodane 05.07.2012 (Cz) 22:01

Zajrzałem do wskazanego powyżej wątku i BINGO!!!