Od jakiegoś czasu po każdym uruchomieniu laptopa, komputer sprawdza spójność dysku. Nie było by to może dziwne, gdyby nie fakt, że nigdy nie znajduje żadnych błędów i nic nie jest naprawiane, a proces uporczywie startuje po każdym włączeniu laptopa. System mam Windows Xp, na bieżąco czyszczę i defragmentuję dysk twardy oraz usuwam błędne wpisy rejestru i defragmentuję rejestr w komputerze. Co jeszcze można zrobić by naprawić ten problem, bo sytuacja jest trochę denerwująca (wydłużony czas uruchamiania systemu)?
Atis Próbowałem sprawdzić rejestr tak jak podano na wskazanej przez ciebie stronie, ale u mnie w pierwszym przypasku w rejestrze “Winlogon” w ogóle nie ma takiej opcji jak SFCScan, więc nie mogę tam wprowadzić zmian. W drugim przypadku wykasowałem zbędne wpisy (był jeden) w “BootExecute”, ale to nie rozwiązało problemu.
Na co zwrócić uwagę w programie HD Tune, zrobiłem scan dysku (ten dokładny) i wszystko jest o.k. - wszystkie sektory sa zielone.
Na domyślnych ustawieniach windowsa nie powinno co uruchomienie sprawdzać danych.
Ja proponowałbym raczej uruchomienie w CMD (start/uruchom i wpisz cmd ) wpisać komendę:
chkdsk C: /f /v /r
Sprawdzanie trochę potrwa ale będzie dokładne i naprawi wszystkie ewentualne błędy.
Gdzie C: to przeważnie partycja systemowa i sprawdź przy następnym uruchomieniu sprawdzenia dysku za nim uruchomisz przez komendę wyżej napisaną która partycja jest sprawdzana. Zakladamy że właśnie C: ale należy dla pewności sprawdzić.
Z HD Tune możesz podać screna z zakładki Health będzie SMART .
Po wpisaniu w CMD chkdsk C: /f /v /r Jest informacja,ze nie można zablokować bieżącego dysku, a program CHKDSK nie może działać ponieważ wolumin jest używany przez inny proces. Pyta jeszcze czy ten wolumin ma być sprawdzany przy następnym uruchomieniu komputera. Do wyboru T/N.