Miałem przez chwilę włożoną kartę AMD Radeon HD 5450 chłodzoną pasywnie w celu określenia przyczyny hałasu. Teraz w ogóle z niej nie korzystam, ale jak widać ręczne usunięcie przez Dodaj lub usuń programy, nie usunęło wszystkich zależności przy sterownikach.
Windows 10 samoczynnie pobrał ich legacy oprogramowanie, czyli stary dobry AMD Catalyst. I to później odinstalowywałem jednym kliknięciem myszki. Co nie było skuteczne.
Tak jak mówię, teraz mam włożonego NVIDIA GeForce. Więc wolałbym się pozbyć sterowników od Radeonów, szczególnie, że powodują niestabilność systemu. Tak na moje oko to robią, bo system się wyłączył (zresetował).
Jakie kroki można byłoby podjąć? I nie jestem pewny czy to są wszystkie elementy, których powinno się pozbyć. Pokazuję tylko te które zauważyłem.
Chciałbym tak zrobić, żeby nie było konsekwencji, a był efekt. Mówiąc w skrócie prawidłowo.
Bardzo dobry pomysł z tym DDU, być może okaże się antidotum na wszystkie problemy. A co do ręcznego to chyba jest to bardziej skomplikowane,
w usługach jest jeszcze "C:\Windows\system32\atiesrxx.exe" tak jak wynika ze zrzutu i to pewnie nie jedyne niespodzianki. Takich plików może być więcej, dla nieprzygotowanych może stanowić wyzwanie.
A z ciekawości jak nazywa się odpowiednik deinstalatora u NVIDII? Można z linkiem jak ostatnio.
Co do rejestru nie wiem za bardzo co miałbym porozwijać i gdzie szukać pozostałości. Więc z zamnkniętymi oczami otwierałem różne foldery i co się natrafiło to zobaczyłem. Nie miałem ustalonego schematu i zaplanowanych akcji, które powinienem wykonać. Trzeba niestety wiedzieć co się szuka i gdzie szukać.
Więc jeśli są jakieś wskazane miejsca, które warto odwiedzić (gdzie coś rzeczywiście może być) to mogę porozwijać rejestr.
Proponuje DDU albo AMD cleanup, uruchomione w trybie awaryjnym.
Co do Nvidia to DDU. Jest wprawdzie aplikacja firmowa ale ona jest przeznaczona dla Omniverse.
W przypadku rejestru to w Edttorze w zakładce Edycja jest opcja Znajdź. Klikasz i wpisujesz nazwe tego co szukasz a potem usuwasz.
Ale to juz na swoje ryzyko.
Przed ta zabawą musisz zrobić punkt przywracania systemu bo to obecnie jedyna możliwośc przywrócenia błednie usunietych wpisów.
Musisz tez pamietać ze mozesz jakiegoś wpisu nie usunac bo nie bedziesz miał uprawnien.
Proponowałbym zostawic Rejestr w spokoju i skorzystać z tych narzedzi bo one przeskanuja cały system, rejestr , foldery i jak co znajda to powinny usunac.
Nie pamietam czy tworza Punkt przywracania więc na wszelki wypadek zrób do sam. W razie problemów po.